Nepotism la nivel înalt în politica germană: ministrul Habeck şi-a dat afară omul de încredere

Patrick Graichen, subsecretar şi mâna dreaptă a ministrului Economiei Robert Habeck - care este în acelaşi timp şi vicecancelar, acordase un împrumut nerambursabil de 600.000 de euro unui ONG de mediu din care făcea parte sora lui, motiv pentru care a fost demis din funcţie.

570 afișări
Imaginea articolului Nepotism la nivel înalt în politica germană: ministrul Habeck şi-a dat afară omul de încredere

Habeck

Graichen, unul dintre liderii Verzilor, a fost copleşit de scandalul de nepotist care îi erodează popularitatea şefului său, Robert Habeck, până acum câteva luni oficialul guvernamental cel mai apreciat de germani.

Cauza demiterii a fost împrumutul nerambursabil de 600.000 de euro acordat de viceministru către Bund Berlin, un ONG de mediu al cărui board includea pe nimeni alta decât sora sa. „O greşeală prea mare”, a spus vicecancelarul într-o conferinţă de presă, explicând că a acţionat „pentru a proteja încrederea în activitatea acestui minister, ca instituţie”.

Cadoul către Bund Berlin urmează de fapt dezvăluirilor despre rolul crucial jucat de Graichen în procesul de numire a noului şef al Agenţiei Federale pentru Energie, unde alegerea i-a revenit lui Michael Schäfer, expert competent, dar şi prieten al subsecretarului.

În plus, celălalt secretar de stat din Ministerul Economiei, Michael Kellner, este, de asemenea, legat de faptul că Graichen este căsătorit cu sora sa, Verena, care, la rândul ei, lucrează pentru Öko-Institut, o organizaţie independentă de cercetare a mediului care are ca şi client major Ministerul Economiei.

Habeck a fost nevoit să-l alunge pe Graichen, după ce o anchetă internă care a scos la iveală povestea Bund Berlin, ONG al cărui director executiv a fost sora lui Graichen până în mai 2022. Totuşi, ministrul a explicat că nu a fost încă plătită nicio sumă către ONG. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici