Netanyahu, dispus să accepte un stat palestinian demilitarizat care recunoaşte Israelul

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a declarat dispus, duminică seara, să accepte înfiinţarea unui stat palestinian demilitarizat şi care recunoaşte Israelul ca stat al poporului evreu.

22 afișări
Imaginea articolului Netanyahu, dispus să accepte un stat palestinian demilitarizat care recunoaşte Israelul

Netanyahu, dispus să accepte un stat palestinian demilitarizat care recunoaşte Israelul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă primim aceste garanţii privind demilitarizarea şi dacă palestinienii recunosc Israelul ca stat al poporului evreu, atunci vom ajunge la o soluţie bazată pe un stat palestinain demilitarizat alături de Israel", a declarat Netanyahu, în primul său discurs de politică externă de la alegerile din februarie, pronunţat la Universitatea Bar Ilan, din apropiere de Tel Aviv.

"Fiecare cu drapelul său, fiecare cu imnul său (...). Teritoriul alocat palestinienilor va fi fără armată, fără control al spaţiului aerian, fără intrare de arme, fără posibilitatea de a încheia alianţe cu Iranul sau cu (mişcarea libaneză) Hezbollah", a adăugat el.

În acelaşi timp, Netanyahu a exclus suspendarea colonizării în teritoriile palestiniene ocupate, aşa cum cere comunitatea internaţională, în special Statele Unite, şi le-a solicitat palestinienilor să reia imediat negocierile, fără condiţii prealabile.

"Le cer vecinilor noştri palestinieni şi liderilor palestinieni să reia imediat negocierile de pace, fără condiţii prealabile", a afirmat Netanyahu. "Le spun palestinienilor în această seară: noi vrem să trăim alături de voi în relaţii de bună vecinătate", a adăugat el.

"Nu vreau să construiesc noi colonii sau să confisc terenuri în acest scop, dar trebuie să permitem locuitorilor din colonii să trăiască normal", a mai spus acesta, excluzând astfel suspendarea construcţiei în coloniile existente pentru a răspunde la nevoile "dezvoltării naturale".

Este pentru prima dată când Netanyahu acceptă să evoce perspectiva unui stat palestinian, aşa cum cere preşedintele american, Barack Obama.

Acesta a presat statul evreu în cadrul discursului său de reconciliere cu lumea musulmană, pronunţat la 4 iunie la Cairo, să accepte principiul privind "două state pentru două popoare" şi a cerut o suspendare totală a contrucţiei în coloniile din Cisiordania, unde trăiesc peste 280.000 de israelieni.

Netanyahu a refuzat până în prezent să evoce crearea unui stat palestinian, limitându-se să vorbească despre o "pace economică" cu palestinienii.

"Condiţia prealabilă este ca palestinienii să recunoască în mod sincer şi public că Israelul este ţara poporului evreu", a spus el.

"Centrul conflictului a fost întotdeauna refuzul arabilor de a accepta existenţa unui stat evreu", a adăugat el, referindu-se mai ales la refuzul ţărilor arabe, în 1947, de a recunoaşte Rezoluţia ONU în favoarea împărţirii Palestinei între un stat evreu şi un stat arab.

"Concesiile pe care Israelul le-a făcut în trecut nu au schimbat această realitate", a mai spus premierul, făcând referire la atacurile grupării Hezbollah după retragerea din Liban în 2000 şi la cele ale Hamas, după retragerea din Fâşia Gaza în 2005.

De asemenea, premierul israelian a exclus o revenire a refugiaţilor palestinieni în Israel, afirmând că problema lor trebuie rezolvată "în afara frontierelor" Israelului. "Problema refugiaţilor trebuie rezolvată în afara frontierelor Israelului", a declarat el. "Revenirea lor este contrară menţinerii Israelului ca stat evreu", a adăugat Netanyahu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici