New York Times: Reticenţa autorităţilor ruse de a declara război corupţiei, cauzată de teama de schimbare

Reticenţa autorităţilor ruse de a declara război corupţiei se explică prin teama că orice campanie anticorupţie ar putea motiva poporul să ceară şi alte schimbări în societate, afirmă un analist bulgar într-un comentariu publicat de cotidianul New York Times în ediţia electronică.

573 afișări
Imaginea articolului New York Times: Reticenţa autorităţilor ruse de a declara război corupţiei, cauzată de teama de schimbare

New York Times: Reticenţa autorităţilor ruse de a declara război corupţiei, cauzată de teama de schimbare (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Într-un comentariu pe tema modului în care regimurile autoritare se raportează la corupţie, analistul bulgar Ivan Krastev vorbeşte despre felul în care preşedinţii Chinei şi Rusiei oferă două exemple diferite de a aborda lupta împotriva corupţiei.

În 2012, preşedintele chinez Xi Jinping a catalogat corupţia ca fiind o ameninţare existenţială la adresa Chinei şi a declanşat o vastă campanie anticorupţie cu scopul de a epura oficialii corupţi din aparatul de partid şi birocraţia guvernamentală, în urma căreia au fost îndepărtaţi peste o sută de oficiali de rang înalt.

Criticii preşedintelui Xi Jinping afirmă că acesta s-a folosit de lupta anticorupţie pentru a-şi elimina rivalii, însă campania este extrem de populară în rândul populaţiei, iar o serie de analişti independenţi sunt de părere că a stimulat introducerea de noi reforme în sectoarele economice semi-private, cum ar fi industria petrolului.

Pe de altă parte, deşi la nivel declarativ, preşedintele Vladimir Putin a urmat exemplul omologului său chinez, în cei 17 ani de când conduce Rusia, nici măcar un singur oficial de rang înalt nu a fost îndepărtat de la putere din cauza acuzaţiilor de corupţie, se mai afirmă în comentariu.

Potrivit sondajelor de opinie, efectuate de organizaţia non-guvernamentală Levada, majoritatea populaţiei din Rusia percepe birocraţia de stat ca fiind iremediabil coruptă.

Explicaţia cea mai frecventă în presa occidentală pentru a explica inactivitatea autorităţilor ruse în lupta anticorupţie este aceea ca însuşi preşedintele Putin este profund corupt, acesta fiind chiar nucleul sistemului corupt din Rusia.

Analistul bulgar respinge parţial această explicaţie, fiind de părere că reticenţa preşedintelui Rusiei în raport cu lupta anticorupţie are la bază motive mai complicate.

Acesta afirmă că administraţia Putin nu este îngrijorată de faptul că oficialii ruşi sunt corupţi, ci este mai degrabă neliniştită de faptul că aceştia ar putea să fie vulnerabili în faţa presiunilor occidentale şi ar putea fi folosiţi împotriva regimului de la Kremlin.

Însă, potrivit lui Krastev, cel mai important motiv pentru reticenţa lui Vladimir Putin de a declara război corupţiei este acela că orice campanie anticorupţie ar putea stimula poporul să ceară şi alte schimbări în societate, iar de exact acest lucru se teme cel mai mult Kremlinul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici