New York Times, The Guardian, Le Monde şi El Pais publică primele documente obţinute de WikiLeaks

Cotidianele New York Times, The Guardian, Le Monde şi El Pais au publicat duminică seară, în ediţiile online, seturi de documente diplomatice americane obţinute de site-ul WikiLeaks.

74 afișări
Imaginea articolului New York Times, The Guardian, Le Monde şi  El Pais publică primele documente obţinute de WikiLeaks

New York Times, The Guardian, Le Monde şi El Pais publică primele documente obţinute de WikiLeaks

Le Monde a anunţat că publică primele analize ale documentelor provenite de la ambasadele americane din întreaga lume. "Le Monde, alături de New York Times, Guardian, Der Spiegel şi El Pais, a avut acces la 250.000 de telegrame diplomatice americane obţinute de WikiLeaks. Le Monde.fr publică duminică, 28 noiembrie, primele analize, referitoare la Iran şi spionajul practicat de ambasadele americane", se arată pe site-ul ziarului francez.

New York Times afirmă că "o pradă de depeşe diplomatice oferă o cronică a relaţiilor Statelor Unite cu lumea". Ziarul afirmă că setul include un sfert de milion de depeşe diplomatice americane confidenţiale, multe dintre ele din ultimii trei ani, şi oferă o imagine fără precedent asupra negocierilor ambasadelor, "puncte de vedere candide asupra liderilor străini şi evaluări ale ameninţărilor". Ziarul îşi exprimă şi convingerea că "documentele servesc un interes public important, expunând scopurile, succesele, compromisurile şi frustrările diplomaţiei americane" într-un mod inedit.

The Guardian afirmă că "dezvăluirea telegramelor americane determină o criză diplomatică globală", adăugând că documentele clasificate arată că regele saudit a exercitat presiuni pentru o acţiune militară americană în Iran, iar Washingtonul a folosit diplomaţi pentru spionaj la ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici