Nick Clegg salută apariţia "unui nou tip de Guvern" în Marea Britanie

Liderul liberal-democrat Nick Clegg a salutat miercuri apariţia "unui nou tip de Guvern" în Marea Britanie, după anunţarea unui acord de coaliţie între partidul său şi cel conservator condus de noul premier David Cameron.

21 afișări
Imaginea articolului Nick Clegg salută apariţia "unui nou tip de Guvern" în Marea Britanie

Nick Clegg salută apariţia "unui nou tip de Guvern" în Marea Britanie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom forma un nou tip de Guvern", a afirmat liderul liberal, în vârstă de 43 de ani, numit vicepremier în noul Guvern, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Sper că acest lucru va fi începutul unei noi maniere de a face politică în care am crezut mereu, diferită, pluralistă, în care politicieni cu convingeri diferite se adună şi îşi depăşesc diferenţele pentru a furniza o guvernare mai bună pentru binele întregii ţări", a declarat Clegg.

"Acest lucru ne-a cerut să facem poporul Marii Britanii cu ocazia alegerilor legislative de săptămâna trecută", a subliniat el, confirmând că liberal-democraţii au aprobat acest acord.

Formarea unei coaliţii guvernamentale între conservatori şi liberal-democraţi, al treilea partid plasat mult timp într-un plan secundar pe scena politică britanică, rupe tradiţia bipartismului în vigoare de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Parlamentarii şi conducerea Partidului Liberal-Democrat britanic au aprobat oficial miercuri acordul cu conservatorii, încheiat marţi între negociatorii celor două formaţiuni. Liberal-democraţii vor dispune de cinci ministere în cadrul noului Guvern.

George Osborne, ministru de Finanţe, iar William Hague, ministru de Externe

Noul premier conservator britanic, David Cameron, va încredinţa portofoliul Finanţelor prietenului său apropiat George Osborne, iar pe cel al Afacerilor Externe euroscepticului William Hague, în cadrul coaliţiei cu liberal-democraţii, potrivit Partidului Conservator.

Cei doi vor fi confirmaţi în funcţiile pe care le-au deţinut în cadrul Cabinetului din umbră al opoziţiei, a declarat un purtător de cuvânt al Partidului Consevator.

William Hague, în vârstă de 49 de ani, un intelectual fără simţul umorului şi cu un început de chelie, a condus, timp de aproape patru ani Partidul Conservator, după care a fost obligat să demisioneze în urma unei înfrângeri electorale. El a moştenit de la Margaret Thatcher vederi foarte eurosceptice.

Noul ministru al Finanţelor, George Osborne, în vârstă de 39 de ani, a studiat istoria contemporană la prestigioasa Universitate Oxford şi a fost secretarul politic al lui Hague, participând la redactarea discursurilor acestuia, pe când conducea Paridul Conservator.

Cameron s-a instalat marţi seara în noul său birou de la numărul 10 de pe Downing Street, pe care predecesorul său, Gordon Brown, înfrânt în alegerile de la 6 mai, l-a părăsit cu două ore înainte.

"Nick Clegg şi cu mine suntem amândoi nişte lideri politici care vor să lase deoparte diferenţele şi să muncească din greu pentru binele comun şi interesul naţional", a declarat, fără să ofere alte detalii, Cameron, în primul său discurs susţinut după ce a ieşit din Palatul Buckingham, unde a fost confirmat ca premier de regina Elisabeta a II-a.

"Eu cred că este cel mai bun mijloc de a avea un Guvern puternic, de care avem nevoie", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici