Nigeria se pregăteşte să extrădeze în SUA un islamist suspectat de apartenenţa la Al-Qaida

Nigeria a luat măsuri pentru a extrăda către Statele Unite un nigerian, acuzat că ar fi membru al grupării Al-Qaida în Peninsula Arabia, afiliată reţelei teroriste Al-Qaida, potrivit Înaltei Curţi Federale din Abuja, citată de AFP.

116 afișări
Imaginea articolului Nigeria se pregăteşte să extrădeze în SUA un islamist suspectat de apartenenţa la Al-Qaida

Nigeria se pregăteşte să extrădeze în SUA un islamist suspectat de apartenenţa la Al-Qaida (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Suspectul, identificat sub numele de Lawal Olaniyi Babafemi, zis şi "Abdullah" sau "Ayatollah Mustapha", a stat în Yemen şi a fost însărcinat să recruteze pentru organizaţie persoane care vorbesc engleză sau nigeriană. El va fi judecat în Statele Unite pentru cinci capete de acuzare.

În prezent, suspectul în vârstă de 33 de ani este deţinut în Nigeria, iar pe 28 august este planificată o audiere la Înalta Curte Federală din Abuja privind cazul său.

Babafemi a realizat mai multe vizite în Yemen în perioada ianuarie 2010 - august 2011, pentru a se întâlni cu reprezentanţi Al-Qaida, inclusiv cu Anwar al-Awlaqi, un cleric american radical, şi cu Samir Khan, decedaţi în urma unui atac cu drone.

În cadrul întâlnirilor cu FBI, suspectul Babafemi "a recunoscut că s-a deplasat în Yemen" şi a afirmat că membrii AQPA i-au oferit "aproximativ 8.600 de dolari pentru a se întoarce în Nigeria, unde trebuia să recruteze vorbitori de limbă engleză pentru o operaţiune mediatică" a organizaţiei.

Statele Unite l-au acuzat pe Babafemi de susţinerea materială a unei organizaţii teroriste din străinătate şi utilizarea ilegală a armelor de foc. Tribunalul de la New York a pronunţat sentinţa pe 21 februarie 2013.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici