Nikki Haley, aspirantă la Casa Albă, îndeamnă la compasiune în privinţa avortului

Fostul guvernator al Carolinei de Sud Nikki Haley a declarat marţi că ea este împotriva dreptului la avort, dar că nu le poartă pică celor care gândesc diferit, într-o incursiune rară a unei aspirante republicane la Casa Albă într-unul dintre cele mai sensibile subiecte ale campaniei electorale.

608 afișări
Imaginea articolului Nikki Haley, aspirantă la Casa Albă, îndeamnă la compasiune în privinţa avortului

Nikki Haley, aspirantă la Casa Albă, îndeamnă la compasiune în privinţa avortului

Într-un discurs de aproximativ 20 de minute, Nikki Haley a descris dezbaterea în jurul avortului ca fiind o problemă pe care fiecare stat trebuie să o decidă. Deşi ar fi în favoarea unei legislaţii care să restricţioneze dreptul la avort la nivel federal, ea a spus că, din punct de vedere practic, este puţin probabil ca republicanii să obţină majorităţile necesare în Congres pentru a-şi impune agenda.

Deocamdată, a spus ea, toţi americanii vor trebui să lucreze pentru a stabili un consens pe această temă.

„A ajunge la un consens începe cu umanizarea, nu cu demonizarea”, a spus Haley, fost ambasador al SUA la Naţiunile Unite şi singura femeie candidat în cursa prezidenţială republicană. „Nu judec pe cineva care este pro-alegere, aşa cum nu vreau să mă judece nici pe mine pentru că sunt pro-viaţă”.

Problema este una spinoasă pentru candidaţii republicani, iar aceştia au evitat în mare parte să vorbească despre ea în primele luni ale campaniei pentru 2024. Atunci când au discutat-o, ei s-au străduit să se angajeze la politici specifice.

În timp ce o parte semnificativă a bazei partidului se opune cu fervoare procedurii, majoritatea americanilor, inclusiv mulţi republicani, consideră că ar trebui să fie legală în majoritatea situaţiilor. Într-un sondaj Reuters/Ipsos din această lună, 43% dintre republicani au declarat că este mai puţin probabil să voteze pentru un politician care susţine limitarea accesului la avort.

Nikki Haley nu a oferit nicio propunere politică nouă şi a evitat în mare parte să ofere detalii cu totul. Ea nu a adus în discuţie subiectul medicamentelor pentru avort, care a devenit un subiect fierbinte după ce un judecător federal a limitat în aprilie distribuţia pilulei avortului mifepristona, o decizie pe care Curtea Supremă a pus-o în aşteptare.

Comentariile lui Haley au fost similare cu cele pe care le-a făcut în faţa unui grup de femei republicane din Iowa la începutul lunii aprilie, când a numit avortul o „decizie personală” şi i-a îndemnat pe republicani să nu „lase acest lucru să devină un fotbal politic”.

Avortul a devenit o problemă mai evidentă pentru alegători de când Curtea Supremă a SUA a anulat anul trecut decizia Roe vs. Wade din 1973, care acordase protecţie constituţională pentru această procedură.

Democraţii au făcut o campanie agresivă pe tema deciziei Curţii Supreme în alegerile parlamentare de la jumătatea mandatului din 2022, folosindu-se de aceasta pentru a galvaniza alegătorii şi a reduce speranţele republicanilor de a câştiga ambele camere ale Congresului.

Printre ceilalţi candidaţi republicani la preşedinţie, fostul preşedinte Donald Trump a păstrat în mare parte tăcerea în privinţa avortului, deşi consilierii au declarat că el consideră că problema ar trebui să fie rezolvată de către state.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici