Noapte de coşmar în Moria. Tabăra de refugiaţi a luat foc

  • Un incendiu de proporţii a izbucnit în jurul orei 12 noaptea în tabăra de refugiaţi din Moria, care acum este aproape în întregime distrusă, potrivit ERT.
  • Cei aproximativ 13.000 de refugiaţi şi imigranţiau părăsit tabăra, care a fost recent în carantină din cauza mai multor cazuri de Coronavirus, căutându-şi refugiu pe dealurile din jur.
  • Cauza incendiului este încă neclară. Unii locuitoriai taberei susţin că incendiul ar fi fost provocat de către localnici, pe de altă parte însă se presupune şi că refugiaţii înşişi ar fi dat foc locului, întrucât aceştia i-au împiedicat pe pompieri să stingă focul în incinta taberei.
1077 afișări
Imaginea articolului Noapte de coşmar în Moria. Tabăra de refugiaţi a luat foc

Noapte de coşmar în Moria. Tabăra de refugiaţi a luat foc

Dupăce mai multe incendii au izbucnit miercuri seară, tabăra de refugiaţi Moria de pe insula grecească Lesbosa fost cuprinsă aproape complet de flăcări. La primele ore ale dimineţii, incendiul continua să se dezlănţuie, fiind alimentat de vânturi cu o viteză de până la 70 de kilometri pe oră. În cursul nopţii, potrivit presei elene locale autorităţile au început să evacueze tabăra după ce containerele din tabără au luat foc. Nu există încă informaţii despre răniţi sau morţi.

Există informaţii diferite despre cauzele incendiilor: unii locuitori ai taberei au spus că incendiul ar fi fost provocat de către locuitorii insulei, după altă variantă refugiaţii înşişi ar fi dat foc locului, obstrucţionând apoi brigada de pompieri să îşi desfăşoare lucrările de stingere. Şeful echipei de pompieri a declarat la televiziunea greacă că locuitorii taberei au aruncat cu pietre în pompieri şi au încercat să-i împiedice să stingă incendiul. În înregistrări video transmise pe reţelele de socializare se văd oameni dezorientaţi, speriaţi, dar şi unii care scandau„Byebye, Moria!”

Serviciile de urgenţă ale insulei se luptă de marţi seară cu un puternicincendiu de vegetaţie, la aproximativ 25 de kilometri nord-vest de Moria. Deani de zile, tabăra de refugiaţi din Moriaeste supraaglomerată, aproximativ 12 600 de persoane trăind într-un spaţiu care are o capacitate de doar 2 800 de locuri.

La supraaglomerare s-a adăugat şi pandemia, înrăutăţind situaţia.De săptămâna trecută, a existatun număr tot mai mare de cazuri de infecţii cu Covid-19, motiv pentru care tabăra a fost în carantină. Marţis-a anunţat că numărul persoanelor infectate este de 35. Unii migranţi au vrut să părăsească tabăra pentru a nu fi infectaţi, iar unii dintre cei infectaţi şi contactele lor, care urmau să fie izolaţi, au refuzat să părăsească tabăra şi să fie izolaţi, potrivit radioteleviziunii publice elene ERT.

Mulţi dintre locuitorii taberei au fugit din calea flăcărilor în pădurile din jur şi pe dealuri, în timp ce alţii au ajuns în capitala insulei, Mytilíni, a informat presa greacă. În unele locurise pare că au avut loc confruntări cu locuitorii insulei, care le-au blocat calea. Miercuri dimineaţă, forţe de poliţie au fost postate în jurul taberei şi pe un traseu de cinci kilometri până la Mytilini, centrul economic şi cultural din Lesbos, după câte se pare, în încercarea de a preîntâmpina accesul migranţilor la port. De asemenea, au fost trimise întăriri şi din Atena.

Potrivit declaraţiei purtătorului de cuvânt al guvernului SteliosPetsas, în cursul zilei de azi pe insulă se vor deplasa ministrul grec de interne, TakisTheodorikákos, ministrul migraţiei, NotisMitarákis şi preşedintele Organizaţiei Naţionale de Sănătate Publică PanaiótisArkoumanéas, pentru a fi informaţi despre situaţia din Moria şi pentru a găsi soluţii în această situaţie critică.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici