Noi candidaţi pe scena politică italiană pentru alegerile legislative din 2013

Figuri noi încearcă să se afirme pe scena politică italiană odată cu apropierea alegerilor legislative aşteptate în aprilie, alegeri care vor fi cruciale pentru peninsulă, afectată dur de de criza economică, relatează AFP, care prezintă câteva dintre aceste nume noi.

157 afișări
Imaginea articolului Noi candidaţi pe scena politică italiană pentru alegerile legislative din 2013

Noi candidaţi pe scena politică italiană pentru alegerile legislative din 2013 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Îndepărtarea de la putere a lui Silvio Berlusconi, în noiembrie 2011, după două decenii de dominare a scenei politice italiene, a creat o undă de şoc şi a permis unor noi figuri să apară în prim planul scenei politice, chiar dacă nu sunt foarte cunoscute în afara ţări.

- BEPPE GRILLO: Fost actor de comedie şi om de televiziune, acest om vivace, în vârstă de 64 de ani, care poartă barbă şi părul ciufulit, a atras deopotrivă tineri de stânga şi de dreapta în campaniile sale pe Internet în favoarea democraţiei, în favoarea unei importante curăţiri a vieţii politice (neacordarea de mandate prin alegeri în cazul unor condamnări, reducerea numărului de parlamentari şi a nivelului finanţării partidelor), şi în favoarea mediului.

Potrivit anumitor sondaje, formaţiunea sa - Mişcarea Cinci Stele - s-ar clasa pe locul doi în urma alegerilor legislative, cu peste 20%, după Partidul Democrat (PD, principalul partid de stânga), insă el este criticat pentru atacurile sale virulente şi populiste, iar din interiorul mişcării pentru un anumit autoritarism.

- MATTEO RENZI: Primar al Florenţei, acest bărbat în vârstă de 37 de ani apare ca o figură tânără în rândul unei clase politice îmbătrânite. Mesajul său de înnoire şi un turneu în caravană în toate provinciile italiene, transmis pe larg pe Internet sunt inspirate de către eroul său, Barack Obama.

Chiar dacă toate aceastea contribuie la succesul său, vârsta şi o lipsă de experienţă ar putea constitui un handicap, într-o ţară în care experienţa contează mult. El este principalul concurent al liderului PD, Pier Luigi Bersani în obţinerea candidaturii din partea formaţiunilor de centru-stânga la funcţia de preşedinte al Consiliului.

- NICHI VENDOLA: Un orator remarcabil şi un personaj ieşit din comun - un fost comunist, el este un catolic fervent şi homosexual declarat - el se bucură de reputaşia unei bune gestionări la conducerea rgiunii Puglia ("călcâiul cizmei" italiene), o zonă a ţării în mod tradiţional înapoiată, din cauza corupţiei şi a lipsei de investiţii.

Ca lider al micii mişcări "Stânga, Ecologie şi Libertate", el s-a aliat cu Partidul Democrat, însă ambiţiile sale ar putea fi limitate de un discurs foarte anti-liberal şi anti-Monti.

- LUCA CORDERO DI MONTEZEMOLO - Preşedinte al companiei Ferrari şi fost preşedinte al Fiat, el este şi fostul lider al patronatelor italiene. El cochetează de ani buni cu politica şi ar urma să lanseze o formaţie de centru, "Mişcarea pentru a treia Republică".

El face parte dintr-un grup de politicieni şi oameni de afaceri de centru şi creştin-democraţi care militează pentru menţinerea lui Mario Monti la şefia guvernului, din cauza efectului de siguranţă pe care îl proiectează asupra pieţelor financiare şi a credibilităţii pe care a ştiut să o reofere Italiei pe pieţele internaţionale.

- ANGELINO ALFANO - Protejatul lui Silvio Berlusconi, acest avocat sicialian în vârstă de 42 de ani, un fost ministru al Justiţiei în Cabinetul lui Il Cavaliere, a fost nominalizat în 2011 la conducerea Poporului Libertăţii (PdL), partidul fondat de către mentorul său.

Sub conducerea sa, PdL a încasat mai multe înfângeri în alegerile locale, iar leadershipul său este pus în discuţie la alegerile primare, planificate către sfârşitul anului, chiar dacă pentru moment nu s-a remarcat niciun rival serios.

- Un semn al foarte slabei reprezentări a femeilor în clasa politică italiană (mai puţin de o cincime în Camera Deputaţilor), puţine figuri feminine noi ies la iveală în peisajul politic. Daniela Santanache, anti-Monti şi susţinătoare entuziastă a lui Berlusconi, este foarte populară in Italia, însă este izolată în tabăra sa. Singura candidată femeie la conducerea PD, Laura Poppato, era aproape necunoscută marelui publicului, înainte să participe recent la o dezbatere televizată între candidaţi de centru-stânga.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici