Noi cazuri de tortură aplicată de poliţişti din Rusia

Noi cazuri de violenţe comise de poliţişti au fost făcute publice joi în Rusia, la Novokuzneţk (Siberia), Ufa (Urali) şi Kazan (în centrul Rusiei), oraşul în care a apărut primul scandal privind aplicarea torturii la începutul lui martie, anunţă anchetatorii.

151 afișări
Imaginea articolului Noi cazuri de tortură aplicată de poliţişti din Rusia

Noi cazuri de tortură aplicată de poliţişti din Rusia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

La Novokuzneţk, în regiunea Kemerovo (Siberia de Vest), Comitetul de anchetă a anunţat că patru poliţişti au fost inculpaţi pentru utilizarea forţei împotriva unor deţinuţi.

Porivit unui comunicat al Comitetului local, în septembrie poliţiştii i-au pus unui deţinut, în vârstă de 31 de ani, o mască pentru gaze şi l-au bătut pentru a-l obliga să mărturisească.

"Bărbatul a murit, iar cu scopul de a ascunde crima acuzaţii s-au înţeles să avanseze teza unei sinucideri", se arată în comunicat, în care se precizează că poliţiştii au fost arestaţi pe 25 martie.

La Ufa, în Republica Başkortostan (Urali), a fost deschisă o anchetă după ce un adolescent, în vârstă de 16 ani, şi prietenul său, în vârstă de 22 de ani, au dezvăluit că au fost bătuţi de către poliţişti pe 15 şi 16 martie.

În regiunea Orenburg (Urali), trei poliţişti au fost inculpaţi, de asemenea, pentru lovirea, pe 18 martie, a unei locuitoare, în vârstă de 20 de ani, chiar în interiorul domiciliului acesteia.

La Kazan, în regiunea Tatarstan (centrul Rusiei), unde un deţinut a murit la începutul lui martie după ce a fost violat de poliţişti cu ajutorul unei sticle de şampanie, au fost lanste două noi anchete împotriva unui poliţist din acelaşi comisariat, Almaz Vasilov, în vârstă de 24 de ani.

În perioada 22-24 februarie 2011, Vasilov şi alţi poliţişti, a căror identitate este încă necunoscută, au bătut un locuitor în vârstă de 20 de ani pentru a-l constrânge să mărturisească un furt.

Ulterior, i-au dat pantalonii jos şi au "încercat să îi introducă un creion în anus", însă deţinutul "a reuşit să scape şi să iasă pe culoar", se arată într-un comunicat al Comitetului rus de anchetă.

Vasilov mai este suspectat că a lovit un alt bărbat, în vârstă de 31 de ani, în martie 2011, în sediul comisariatului, pentru a-l determina să recunoască furtul unui telefon.

Poliţistul se află în prezent în detenţie, în cadrul anchetei privind moartea lui Serghei Nazarov, în vârstă de 52 de ani, în urma violului comis cu ajutorul unei sticle de şampanie.

De asemenea, doi membri ai Serviciului Federal rus de Protecţie (FSO), însărcinat cu asigurarea securităţii personalităţilor, inclusiv a preşedintelui Dmitri Medvedev şi premierului Vladimir Putin, vor fi daţi afară pentru că au bătut un şofer pe un drum către Sankt Petersburg, pe 24 martie, a declarat Serghei Deviatov, un reprezentant al acestui serviciu, pentru agenţia RIA Novosti.

Potrivit acestei surse, cei doi l-au obligat pe şofer să oprească şi l-au laut la bătaie, după ce acesta le-a zgâriat aripa de la maşină.

Autorităţile ruse, care dădeau asigurări, de mai mult timp, că acest tip de abuzuri sunt doar nişte cazuri "izolate", au recunoscut recent că asemenea practici sunt curente.

Potrivit unor organizaţii nonguvernamentale (ONG), recurgerea la violenţă este foarte răspândită în rândul poliţiştilor, agenţii fiind obligaţi să atingă anumite obiective stabilite de şefii lor cu privire la numărul de infracţiuni şi delicte pe care ei trebuie să le rezolve în fiecare an. Poliţiştii obţin pe această bază prime şi promovări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici