NOI DEZVĂLUIRI în cazul NSA: Compania AT&T a ajutat agenţia să spioneze traficul pe Internet la scară largă

Abilitatea Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) de a spiona la scară largă traficul pe Internet din Statele Unite s-a bazat pe parteneriatul său extraordinar cu compania de telecomunicaţii AT&T, relatează New York Times în ediţia electronică.

382 afișări
Imaginea articolului NOI DEZVĂLUIRI în cazul NSA: Compania AT&T a ajutat agenţia să spioneze traficul pe Internet la scară largă

NYT: Compania AT&T a ajutat NSA să spioneze traficul pe Internet la scară largă

Faptul că NSA a colaborat cu companiile americane de telecomunicaţii este deja cunoscut, dar noi documente ale agenţiei de spionaj arată că relaţia cu AT&T este considerată unică şi deosebit de productivă. Un document descrie compania drept "foarte cooperantă", iar altul menţionează că este "extrem de dispusă să ajute".

Cooperarea AT&T a implicat o gamă largă de activităţi clasificate, conform documentelor care datează din 2003 până în 2013. AT&T a oferit NSA acces, prin câteva metode acoperite de diferite reglementări legale, la miliarde de e-mailuri care tranzitau reţelele sale interne.

Compania a oferit asistenţă tehnică la implementarea unui ordin secret al justiţiei care permitea interceptarea tuturor comunicaţiilor pe Internet de la sediul ONU, un client al AT&T.

Bugetul secret al NSA pentru AT&T în 2013 a fost mai mult decât dublu faţă de cel pentru următorul program asemănător, conform documentelor. Compania a instalat echipamente de supraveghere în cel puţin 17 dintre centrele sale de pe teritoriul american, mult mai multe decât principalul său concurent, Verizon. Iar inginerii săi erau primii care testau noile tehnologii de supraveghere create de agenţia de spionaj.

Un document le amintea oficialilor NSA să fie politicoşi când vizitează sediile AT&T, precizând: "Acesta este un parteneriat, nu o relaţie contractuală".

Documentele, furnizate de fostul contractor al agenţiei Edward J. Snowden, au fost revizuite de The New York Times şi ProPublica. NSA, AT&T şi Verizon au refuzat să comenteze informaţiile. "Nu comentăm probleme de securitate naţională", a declarat un purtător de cuvânt al AT&T.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici