Noi DEZVĂLUIRI în scandalul de spionaj: CIA plăteşte 10 milioane de dolari pentru a accesa baza companiei de telecomunicaţii AT&T - presă

Agenţia Centrală de Informaţii din Statele Unite (CIA) oferă 10 milioane de dolari anual (7,5 milioane de euro) companiei de telecomunicaţii AT&T pentru a avea acces la vasta bază de date a acesteia, afirmă oficiali guvernamentali americani citaţi de ziarul The New York Times.

876 afișări
Imaginea articolului Noi DEZVĂLUIRI în scandalul de spionaj: CIA plăteşte 10 milioane de dolari pentru a accesa baza companiei de telecomunicaţii AT&T - presă

CIA plăteşte 10 milioane de dolari pentru a accesa baza companiei de telecomunicaţii AT&T - presă

Cooperarea între cele două părţi se desfăşoară în mod voluntar, în cadrul unui contract civil, compania AT&T nefiind obligată în niciun fel prin presiuni judiciare, explică oficialii citaţi de The New York Times.

CIA oferă angajaţilor companiei numerele de telefon ale suspecţilor de terorism, mulţi aflaţi în străinătate, iar AT&T furnizează din propria bază de date informaţii care permit localizarea acestora şi identificarea complicilor.

AT&T, cea mai mare companie de telecomunicaţii din Statele Unite, are o imensă bază de date, care cuprinde informaţii despre toate comunicaţiile ce au tranzitat reţeaua sa, nu doar comunicaţiile propriilor clienţi.

Dezvăluirile conferă o nouă dimensiune programului american de interceptare a comunicaţiilor, evidenţiind cooperarea agenţiilor de spionaj cu operatorii din domeniul online şi al telefoniei.

La sfârşitul lunii octombrie, ziarul The Washington Post a dezvăluit, prezentând documente furnizate de fostul consultant Edward Snowden, că Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA) a accesat principalele linii de comunicaţii care fac legătura între bazele de date aparţinând companiilor Yahoo şi Google. Prin accesarea acestor linii de comunicaţii, NSA poate colecta informaţii din sute de milioane de conturi de mail. Potrivit unui document intern datat 9 ianuarie 2013, divizia de interceptări a NSA trimite zilnic milioane de date obţinute din reţelele companiilor Yahoo şi Google la centrul de stocare a datelor existent în baza de la Fort Meade. Conform documentului, în ultimele 30 de zile înainte de 9 ianuarie 2013, agenţii NSA procesaseră 181.280.466 de date, începând de la "metadate" (date despre conectivitate - expeditorul şi destinatarul unui mesaj) până la conţinutul comunicaţiilor de tip text, audio şi video. Ca reacţie, preşedintele Consiliului de administraţie al companiei Google, Eric Schmidt, a catalogat drept "scandaloasă" interceptarea de către serviciile americane a datelor a sute de milioane de utilizatori ai motoarelor de căutare online.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici