Noi imagini uimitoare din Sistemul Solar - fulgere pe Jupiter, Uranus la rezoluţie 4K

  • Jupiter este o planetă gigantică de gaze, fără o suprafaţă solidă.
  • Cea mai mare planetă din Sistemul Solar este urgisită de vortexuri uriaşe.
  • Cel mai mare vortex este Marea Pată Roşie, o furtună care durează de 300 ani.
757 afișări
Imaginea articolului Noi imagini uimitoare din Sistemul Solar - fulgere pe Jupiter, Uranus la rezoluţie 4K

ESA

Cum arată o zi obişnuită pe Jupiter în comparaţie pe Pământ? Vremea nu este una prietenoasă pe cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, scrie NDTV.

Recent, astronomii de la NASA au surprins un vortex de la polul nord al planetei gigantice. Sonda Juno a observat strălucirea unui fulger.

Jupiter este o planetă gigantică de gaze, fără o suprafaţă solidă pe care să stai. Este acoperită de nori de hidrogen, heliu, amoniac şi metan, precum şi de vortexuri uriaşe, cum ar fi Marea Pată Roşie, care durează de peste 300 de ani.
Temperatura medie la suprafaţa norilor este de aproximativ -145°C.

Pe Pământ, fulgerele provin din norii de apă şi se întâmplă cel mai frecvent în apropierea ecuatorului, în timp ce pe Jupiter, fulgerele apar probabil şi în norii care conţin o soluţie de amoniac şi apă, şi pot fi văzute cel mai adesea în apropierea polilor.

În lunile următoare, sonda Juno se va apropia în mod repetat de Jupiter pentru a observa partea întunecată a planetei, ceea ce le va oferi astronomilor de la NASA şi mai multe oportunităţi pentru a fotografia fulgere în flagrant.

Potrivit ESA, telescopul spaţial Hubble a surprins noi fotografii cu Jupiter şi cu Uranus în rezoluţii 4K. Prima fotografie, cea cu Uranus, a fost realizată pe 10 noiembrie 2022, iar a doua, cea cu Jupiter, pe 12 noiembrie 2022. 

Prognoza meteo pentru Jupiter este pentru vreme furtunoasă la latitudini nordice joase. Este vizibil un şir proeminent de furtuni de culoare maro, gri deschis, galben şi crem, formând o „dungă de vortexuri”. A fost surprinsă şi una dintre lunile sale - Io, luna vulcanică, cea portocalie. 

Uranus apare cu culoarea sa cyan, înclinat într-o parte, cu aspect ceţos, cu mai multe furtuni mici. Au fost surprinse şi inelele sale înclinate. 

 

   

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici