Noi manifestaţii în Irak, pentru a cere condiţii de viaţă mai bune

Sute de manifestanţi, care cer locuri de muncă şi o reducere a întreruperilor curentului electric, au defilat marţi în mai multe oraşe din Irak, în virtutea elanului oferit de revoltele din Tunisia şi Egipt.

25 afișări
Imaginea articolului Noi manifestaţii în Irak, pentru a cere condiţii de viaţă mai bune

Noi manifestaţii în Irak, pentru a cere condiţii de viaţă mai bune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestaţiile s-au multiplicat în ultimele săptămâni în Irak pentru a cere repunerea în funcţiune a infrastructurilor, în special a reţelei electrice, în ruină din cauza celor 20 de ani de război, a embargoului internaţional şi a conflictelor interconfesionale de după invazia americană în 2003.

În timp ce grupurile de pe Facebook au cerut organizarea unei manifestaţii importante la 25 februarie la Bagdad, circa 800 de protestatari au manifestat în oraşul Fallujah, la vest de Bagdad.

"Vrem servicii de bază mai bune şi locuri de muncă", a declarat Sattar Omar, un irakian în vârstă de 27 de ani, şomer, care protestează la apelul unui imam. "Suferim de mult timp şi a venit momentul să ne cerem drepturile".

În oraşul multietnic Kirkuk, la nord de capitala irakiană, aproximativ 200 de arabi, kurzi şi turcomani au cerut acelaşi lucru şi, în plus, reducerea preţurilor la benzină.

"Nu există viaţă fără electricitate", "Daţi-ne mâncare", "Opriţi corupţia", se putea citi pe banderolele purtate de manifestanţi.

"Cerem ca libertăţile noastre civile să fie garantate, ca oficialii corupţi să fie judecaţi şi ca serviciile de bază să fie mai bune", a declarat Shaker Hassan, un manifestant.

Aproximativ 200 de persoane au manifestat în cartierul şiit Sadr City din nordul Bagdadului. "Nu cerşim, doar ne cerem drepturile", "Nu corupţiei, Da serviciilor de bază", se putea citi pe banderole.

Proteste au avut loc în ultimele zile şi faţă de distribuirea neregulată a raţiilor alimentare pentru săraci.

Guvernul irakian a decis să anuleze cumpărarea în 2011 de avioane americane F-16 pentru a aloca cele 900 de milioane de dolari celor mai defavorizaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici