Noi proteste împotriva guvernului şi a monarhiei în Bangkok şi în alte oraşe din Thailanda. Ofiţeri sub acoperire au arestat unul dintre liderii manifestaţiilor

  • Zeci de mii de oameni au ieşit sâmbătă pe străzile din Bangkok şi din alte oraşe thailandeze, sfidând măsurile impuse de autorităţi împotriva mişcări pro-democraţie care reprezintă cea mai mare provocare a ultimilor ani atât pe rege, cât şi pe primul ministru.
  • Mitingurile conduse de tineri s-au răspândit în Thailanda în ultimele luni, protestatarii făcând cereri publice pentru reforma a monarhiei ţării, care este protejată de o legi stricte.
  • Aceştia au solicitat, de asemenea, modificări ale constituţiei şi demisia primului ministru, Prayuth Chan-ocha.
561 afișări
Imaginea articolului Noi proteste împotriva guvernului şi a monarhiei în Bangkok şi în alte oraşe din Thailanda. Ofiţeri sub acoperire au arestat unul dintre liderii manifestaţiilor

Noi proteste guvernului şi a monarhiei în Bangkok şi din alte oraşe din Thailanda. Ofiţeri sub acoperire l-au arestat pe unul dintre liderii manifestaţiilor

Autorităţile au încercat să oprească protestele prin introducerea unui decret de urgenţă în capitală care interzice adunările a cinci sau mai multe persoane şi prin arestarea a zeci de activişti, inclusiv lideri proeminenţi.

Vineri, sistemul de transport al capitalei a fost închis, totuşi protestatarii s-au adunat în număr foarte mare pe străzi.

Poliţiştii au folosit tunuri cu apă pentru a dispersa miile de protestatari, vineri. Apa conţinea substanţe iritante chimice, conform Reuters.

Folosirea forţei de către autorităţi nu numai că a provocat condamnarea din partea grupurilor pentru drepturile omului, dar a părut, de asemenea, să provoace furie şi mai mare în rândul protestatarilor, determinând mai mulţi aderarea la

Sâmbătă, nu s-au produs violenţe, iar protestatarii s-au dispersat în jurul orei 20:00. Seara, proeminentul activist  Panupong Chadnok, cunoscut şi sub numele de Mike Rayong, a fost arestat de ofiţeri sub acoperire. Cel puţin 65 de protestatari au fost arestaţi de marţi, potrivit grupului Avocaţii thailandezi pentru drepturile omului.

Protestele au început pentru prima dată în februarie, determinate de o decizie a instanţei de interzicere a Future Forward, dar mitingurile au fost oprite prin măsuri de coronavirus. Sub blocare, furia a crescut, alimentată de

Thailanda are unele dintre cele mai stricte legi de protejare a monarhiei din lume şi oricine „defăimează, insultă sau ameninţă regele, regina, moştenitorul sau regentul” poate primi până la 15 ani pentru fiecare acuzaţie.

Palatul Regal nu a comentat cererile lor, deşi vineri regele a spus într-o intervenţie televizată: „Thailanda are nevoie de oameni care iubesc ţara şi iubesc monarhie ”, a spus el.

Regele, care a fost criticat pentru că şi-a petrecut cea mai mare parte a timpului în Germania, se află în prezent în Thailanda.

Scurt istoric al evenimentelor:

Alegerile din martie 2019. Prayuth respinge acuzaţiile că legile electorale au fost stabilite în favoarea sa.

9 iunie 2019 - Regele îl susţine pe Prayuth în funcţia de prim-ministru, menţinându-l în funcţia pe care a preluat-o pentru prima dată într-o lovitură de stat din 2014.

20 noiembrie - Curtea constituţională îi anulează dreptul de membru al parlamentului lui Thanathorn Juangroongruangkit,  figura de opoziţie vocală, spunând că a încălcat legea electorală. El contestă hotărârea.

14 decembrie - Câteva mii de protestatari manifestă la Bangkok în semn de protest faţă de descalificării lui Thanathorn şi a mişcărilor de interzicere a partidului său Future Forward.

21 februarie 2020 - Curtea constituţională interzice Future Forward. A doua zi, sute de oameni se alătură unui protest împotriva deciziei.

26 martie - Autorităţile thailandeze impun starea de urgenţă pentru a opri răspândirea coronavirusului, limitând adunările şi călătoriile.

18 iulie - Grupul Tineretului Liber atrage aproximativ 2.500 la un protest la Bangkok şi face trei cereri: dizolvarea parlamentului, modificarea constituţiei şi încetarea hărţuirii criticilor.

3 august - Avocatul pentru drepturile omului, Arnon Nampa, a făcut un apel fără precedent pentru reforma monarhiei la un protest cu o temă Harry Potter.

10 august - Studenţii de la Universitatea Thammasat enumeră 10 cereri pentru reformarea monarhiei, inclusiv abolirea legii ce interzice  aducere de critici regelui.

16 august - Peste 10.000 de persoane se alătură unui protest la Monumentul Democraţiei din Bangkok.

19 septembrie - Debutul noilor protestelor împotriva monarhiei

13 octombrie - Protestele cresc numeric şi în intensitate

15 octombrie - Guvernul declară stare de urgenţă şi interzice adunările mai mari de patru persoane

16 octombrie - Ciocniri puternice între forţele de ordine şi protestari. Se folosesc tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii

17 octombrie - Noi proteste

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici