Noi tensiuni în Marea Mediterană. Grecia acuză Turcia că împinge bărci cu migranţi în apele sale

  • Grecia acuză Turcia că încercă să provoace tensiuni în Marea Mediterană.
  • Atena acuză Ankara că împinge bărcile care transportă migranţi în apele greceşti.
  • Autorităţile turce au respins cu tărie acuzaţiile.
498 afișări
Imaginea articolului Noi tensiuni în Marea Mediterană. Grecia acuză Turcia că împinge bărci cu migranţi în apele sale

Noi tensiuni în Marea Mediterană. Grecia acuză Turcia împinge bărci cu migranţi în apele greceşti

Relaţiile dintre Grecia şi Turcia sunt tensionate încă de anul trecut. Aliaţii vecini ai NATO sunt în contradicţie pe mai multe probele precum: revendicările în Marea Mediterană, drepturile maritime, spaţiul aerian din Marea Mediterană, dar şi situaţia din Cipru.

Ministrul grec al migraţiei, Notis Mitarachi, a declarat că garda de coastă elenă a raportat vineri multiple incidente ce implicau nave ale marinei turce care însoţeau bărcile de migranţi „la graniţa Europei, într-un efortul de a provoca o escaladare a tensiunilor” cu Grecia, relatează Al Jazeera.

„Facem apel la Turcia să oprească această provocare nejustificată”, a declarat Mitarachi.

Vice-ministrul turc de interne Ismail Catakli i-a răspuns lui Mitarachi pe Twitter, spunând că distorsionează evenimentele şi spune minciuni.

Catakli a acuzat Grecia că a respins 231 de migranţi în şapte incidente care au avut loc vineri, adăugând că Turcia i-a salvat.

„Aceasta este o crimă împotriva umanităţii pentru a calomnia Garda de Coastă turcă care nu a lăsat oamenii să moară", a scris Catakli.

Garda de coastă elenă a precizat că o barcă care transporta migranţi a încercat vineri să intre în apele teritoriale greceşti însoţită de o navă de turcă. În alt incident, două nave turceşti au încercat să împingă o barcă cu migranţi în apele greceşti.

Aproape un milion de solicitanţi de azil, în majoritate sirieni, irakieni şi afgani, au trecut din Turcia în Grecia pe apă în 2015, la începutul crizei migraţiei în Europa. Un an mai târziu, Uniunea Europeană a încheiat un acord cu Ankara pentru a stopa fluxul şi numărul a scăzut dramatic.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici