Noi tensiuni în Olanda, pe tema găzduirii imigranţilor

Noi tensiuni s-au înregistrat duminică în Olanda, pe tema sensibilă a primirii de imigranţi, la numai câteva ore după ce premierul Mark Rutte a condamnat ferm un atac "laş" asupra unui centru de refugiaţi, relatează AFP în pagina electronică.

780 afișări
Imaginea articolului Noi tensiuni în Olanda, pe tema găzduirii imigranţilor

Noi tensiuni în Olanda, pe tema găzduirii imigranţilor (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Poliţia a fost nevoită să intervină în oraşul central Utrecht, când sute de persoane au participat la un miting organizat de mişcarea germană de extremă-dreapta PEGIDA (Europenii Patrioţi împotriva Islamizării Occidentului).

Aproximativ zece persoane au fost arestate după ce o fumigenă a fost aruncată şi au izbucnit confruntări între susţinători ai PEGIDA şi persoane care manifestau împotriva grupării, potrivit presei olandeze.

Tensiunile sunt în creştere în Olanda, din cauza miilor de refugiaţi care ar urma să fie primiţi în ţară conform unei scheme a Uniunii Europene.

Poliţia olandeză investighează de asemenea un atac comis vineri seara de bărbaţi îmbrăcaţi în negru şi purtând măşti, asupra unei săli de sport din oraşul Woerden, unde sunt găzduiţi temporar 150 de refugiaţi, inclusiv 50 de copii.

Nicio persoană nu a fost rănită în incident, dar poliţia interoga duminică 11 bărbaţi cu vârste între 19 şi 30 de ani, cacre ar fi luat cu asalt clădirea, atacând-o cu petarde şi ouă.

"Această acţiune laşă este total inacceptabilă", a scris premierul Mark Rutte pe Facebook, după ce sâmbătă a vizitat grupul, care era "şocat" de incident.

În următorii doi ani, Olanda va primi mai mult de 7.000 de persoane, în condiţiile în care statele membre UE împart între ele imigranţii care vin pe continent, în special din Siria şi Irak, în cea mai gravă criză a refugiaţilor din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Săptămâna trecută, o mulţime furioasă din satul Oranje a încercat să blocheze maşina ministrului adjunct al Justiţiei, Klaas Dijkhoff, după ce a anunţat că localitatea va trebui să găzduiască circa 1.200 de refugiaţi, dublu faţă de numărul prevăzut iniţial.

O femeie a fost rănită şi spitalizată după ce s-a aruncat în faţa maşinii lui Dijkhoff.

Mai mulţi primari au reacţionat cu furie la planurile Guvernului de a găzdui temporar refugiaţi în satele lor.

Un sondaj publicat duminică de ziarul De Telegraaf a arătat că Partidul Libertăţii (PVV), al parlamentarului de extremă-dreapta Geert Wilders, înregistrează o creştere pe fondul crizei refugiaţilor.

PVV a obţinut 15 mandate de parlamentar la alegerile din 212, dar potrivit sondajului din De Telegraaf, dacă ar avea loc alegeri azi, partidul ar câştiga până la 35 de mandate din totalul de 150 din Camera inferioară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici