Noi tensiuni între UE şi Marea Britanie: Uniunea Europeană ameninţă că va interzice exporturile de vaccinuri COVID-19 către Regat

  • Tensiuni post-Brexit: UE acuză Marea Britanie că nu respectă principiul reciprocităţii în aprovizionarea cu vaccinuri şi ameninţă cu oprirea exporturilor
  • Ursula von der Leyen: "Trebuie să ne gândim cum să facem exporturile spre ţări producătoare de vaccinuri dependente de gradul deschiderii (...)"
  • Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, se declară "surprins" că există o astfel de conversaţie
1729 afișări
Imaginea articolului Noi tensiuni între UE şi Marea Britanie: Uniunea Europeană ameninţă că va interzice exporturile de vaccinuri COVID-19 către Regat

Noi tensiuni între UE şi Marea Britanie: Uniunea Europeană ameninţă că va interzice exporturile de vaccinuri COVID-19 către Marea Britanie

Uniunea Europeană a avertizat, miercuri, că ar putea opri exporturile de vaccinuri spre Marea Britanie, pe care o acuză că nu respectă principiul reciprocităţii, însă Guvernul Boris Johnson speră că nu se va ajunge la o astfel de situaţie.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a cerut miercuri Marii Britanii să permită exporturi de vaccinuri în Uniunea Europeană.

"Aprovizionarea cu vaccinuri trebuie să rămână deschisă în ambele direcţii. Trebuie să existe reciprocitate. Dacă situaţia nu se schimbă, atunci trebuie să ne gândim cum să facem exporturile spre ţări producătoare de vaccinuri dependente de gradul deschiderii aplicat de aceste ţări", a afirmat Ursula von der Leyen, conform postului german N-TV.

"Cu Statele Unite avem reciprocitate. Există un flux continuu dus-întors de materii prime şi substanţe pentru medicamente. Însă încă aşteptăm să vină doze din Marea Britanie; prin urmare, aceasta este o invitaţie de a vedea că vin şi doze din Marea Britanie spre Uniunea Europeană, pentru a avea reciprocitate", a subliniat Ursula von der Leyen, amintind că din fabricile de medicamente britanice nu au fost exportate vaccinuri Oxford/AstraZeneca spre UE.

Guvernul Boris Johnson susţine că Ursula von der Leyen a confirmat acum câteva săptămâni că nu va restricţiona exporturile de vaccinuri.

"Ea a confirmat atunci că mecanismul exporturilor se axează pe transparenţă, spunând că nu există intenţia de a restricţiona exporturile spre companii care îşi respectă responsabilităţile contractuale. Ne aşteptăm ca UE să continue acest angajament", a reacţionat Downing Street, conform agenţiei Reuters.

La rândul său, ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, s-a declarat "surprins" că există o astfel de conversaţie. "Cred că sunt necesare nişte explicaţii, întrucât lumea priveşte. Sunt încălcate asigurările directe oferite de Comisia Europeană. Ne aşteptăm ca asigurările şi stocurile din contracte să fie furnizate. Sincer, sunt surprins că avem această conversaţie", a afirmat Dominic Raab.

Grupul farmaceutic britanico-suedez AstraZeneca a anunţat iniţial 90 de milioane de doze de vaccin destinate Uniunii Europene în primul trimestru din 2021. "Această cifră a fost redusă apoi la 40 de milioane, iar acum estimăm că AstraZeneca va oferi 30 de milioane în primul trimestru", a subliniat Ursula von der Leyen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici