Noi violenţe în Ucraina, în pofida armistiţiului: Un militar a fost ucis de un lunetist, iar alte 17 persoane au fost rănite

Un militar ucrainean a fost ucis, iar alte 17 persoane, inclusiv doi civili, au fost rănite în estul separatist prorus al Ucrainei în ultimele 24 de ore, în pofida unui armistiţiu, au anunţat sâmbătă autorităţile ucrainene.

772 afișări
Imaginea articolului Noi violenţe în Ucraina, în pofida armistiţiului: Un militar a fost ucis de un lunetist, iar alte 17 persoane au fost rănite

Noi violenţe în Ucraina, în pofida armistiţiului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit armatei ucrainene, militarul a fost ucis de către un lunetist, pe aeroportul de la Doneţk, unul dintre punctele fierbinţi pe care trupele ucrainene şi separatiştii şi-l dispută de mai multe luni.

Alţi 15 militari au fost răniţi în incidente separate, în contextul în care armata ucraineană a anunţat că asupra poziţiilor sale au fost efectuate tiruri de artilerie şi cu armament uşor.

Un purtător de cuvânt militar a declarat pentru AFP că armata a fost vizată de bombardamente importante sâmbătă dimineaţa într-un sat din apropiere de Mariupol, un port strategic aflat sub controlul Guvernului, dar că nu există victime.

Autorităţile municipale de la Doneţk au anunţat, la rândul lor, că doi civili au fost răniţi în confruntări, în noaptea de vineri spre sâmbătă, când au avut loc tiruri şi explozii.

Liniştea a revenit sâmbătă dimineaţa, potrivit unui jurnalist AFP de la faţa locului.

Locuitori au declarat că au văzut intrând în Doneţk aproximativ 40 de camioane Kamaz fără numere de înamtriculare, care au adus aproximativ 20 de tunuri din oraşul vecin Makiivska.

În regiunea vecină, Lugansk, alt bastion al separatiştilor, rebelii au bombardat în 21 de rânduri, în decurs de 24 de ore, porţiuni din teritoriul aflat sub controlul Guvernului, a anunţat guvernatorul loialist într-un comunicat.

Aceste violenţe arată fragilitatea armistiţiului încheiat pe 5 septembrie la Minsk, fragilizat şi mai mult în urma scrutinelor organizate duminica trecută în regiunile separatiste, respinse de către Kiev şi Occident dar recunoscute de facto de către Moscova.

Autorităţile ucrainene au anunţat vineri că au fost omorâţi cinci militari, iar alte 31 de persoane au fost rănite, dintre care 15 sunt civili.

Ele au denunţat tot vineri intrarea pe teritoriul din estul Ucrainei, din Rusia, a zeci de tancuri, trupe şi alte echipamente militare.

Statele Unite şi NATO nu au confirmat incursiunea.

Potrivit ONU, peste 4.000 de persoane - majoriatea civili - au fost ucise de la începutul conflictului, în aprilie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici