Norvegia ar putea fi expusă riscului de atentate teroriste în următoarele 12 luni

Serviciile de informaţii norvegiene au afirmat miercuri că se aşteaptă la un proiect de atentat pe teritoriul naţional în decurs de un an, ca urmare a intensificării ameninţării jihadiste, reprezentată de gruparea Stat Islamic.

180 afișări
Imaginea articolului Norvegia ar putea fi expusă riscului de atentate teroriste în următoarele 12 luni

Norvegia ar putea fi expusă riscului de atentate teroriste în următoarele 12 luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În următoarele 12 luni, este probabil ca Norvegia să fie expusă ameninţării şi tentativei de atentate teroriste", a informat serviciul de informaţii interne (PST), într-o evaluare actualizată a ameninţărilor.

PST evocă în special apelul publicat în septembrie de organizaţia Stat Islamic împotriva tuturor ţărilor care s-au alăturat Statelor Unite în coaliţia care luptă contra grupării în Irak şi Siria.

"Terorismul islamist extremist în Europa s-a caracterizat în ultimii ani prin atacuri puţin complexe, comise cu instrumente care sunt uşor de procurat şi utilizat", subliniază serviciul de informaţii.

"Atacurile vizează din ce în ce mai mult ţinte cu acces facil dar simbolice. Astfel de atacuri pot fi dificil de anticipat", adaugă PST.

Conform serviciului, aproximativ 60 de persoane care au legături cu Norvegia s-au deplasat în Siria pentru a participa la jihad.

Vara aceasta, ţara scandinavă a fost în alertă timp de o săptămână, din cauza unui risc de atentat considerat iminent de PST, dar care în final nu s-a concretizat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici