Norvegia este vizată de ameninţări teroriste din cauza conflictului sirian

Serviciul norvegian de Informaţii Externe a apreciat, luni, că "ameninţarea teroristă" vizând Norvegia va creşte în cursul acestui an, din cauza conflictului din Siria, unde zeci de cetăţeni din statul scandinav au luptat sau luptă alături de rebeli.

269 afișări
Imaginea articolului Norvegia este vizată de ameninţări teroriste din cauza conflictului sirian

Norvegia este vizată de ameninţări teroriste din cauza conflictului sirian (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Un număr de cel puţin 40-50 de persoane având legături cu Norvegia au participat sau participă la lupte împotriva regimului condus de preşedintele Bashar al-Assad şi riscă să revină radicalizaţi pe teritoriul norvegian, afirmă Serviciul de Informaţii Externe în raportul anul privind ameninţările la adresa ţării.

"Concluzionăm că ameninţarea a crescut deja şi va continua să crească în 2014", a declarat generalul Kjell Grandhagen, şeful serviciului militar de informaţii, care a menţionat că luptători radicali acţionează în grupările islamiste precum Stat Islamic în Irak şi Levant sau Frontul al-Nosra.

În ceea ce priveşte Europa, numărul luptătorilor angajaţi în conflictul din Siria este estimat la aproximativ 2.000 de persoane, a mai afirmat oficialul norvegian, fără a peciza originea acestor cifre.

Pe de altă parte, cotidianul norvegian Verdens Gang scrie luni că zeci de femei au părăsit Norvegia în ultimul an pentru a sprijini grupările rebele din Siria.

La sfârşitul lui 2013, povestea a două adolescente in Norvegia care au plecat ilegal în Siria pentru a participa la lupte a provocat un scandal imens în statul scandinav. Cele două surori de origine somaleză, care aveau atunci 16, respectiv 19 ani, au fost într-un final găsite tefere şi nevătămate de către tatăl lor, după săptămâni de căutări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici