Nou mandat de arestare pentru liderul catalan. Puigdemont, voluntar în faţa autorităţilor din Belgia/ Oraşul Barcelona, paralizat de violenţe

Liderul mişcării secesioniste din Catalonia, Carles Puigdemont, se prezintă în faţa autorităţilor judecătoreşti din Belgia ca răspuns la reactivarea, în această săptămână, a mandatului internaţional de arestare emis de Curtea Supremă spaniolă, pe numele său, relatează cotidianul The Guardian.

1654 afișări
Imaginea articolului Nou mandat de arestare pentru liderul catalan. Puigdemont, voluntar în faţa autorităţilor din Belgia/ Oraşul Barcelona, paralizat de violenţe

Nou mandat de arestare pentru liderul catalan. Puigdemont, voluntar în faţa autorităţilor din Belgia/ Oraşul Barcelona, paralizat de violenţe

Spania încearcă să obţină extrădarea liderului Puigdemont pentru a reduce mişcările de protest din ţară. Oficialul catalan, care a condus tentativa eşuată a regiunii Catalonia de a-şi obţine independenţa în urmă cu doi ani, s-a deplasat voluntar în Belgia pentru a răspunde în faţa autorităţilor judiciare de aici.

În acest timp, în Catalonia se desfăşoară mişcări masive de protest ca reacţie la decizia de luni a Curţii Supreme din Spania de a-i aresta pe nouă lideri ai mişcări secesioniste.

„Puigdemont, acompaniat de avocaţii săi, a apărut voluntar în faţa autorităţilor belgiene ca răspuns la mandatul european de arestare eliberat de Curtea Supremă a Spaniei”, a transmis biroul liderului catalan, prin intermediul unui comunicat. Liderul catalan a afirmat că respectă sentinţa curţii spaniole, dar că refuză clauza extrădării sale.

 

 

 

Oraşul Barcelona, paralizat din cauza creşterii violenţelor din cadrul protestelor

Protestele din Catalonia, manifestate ca reacţie la decizia Curţii Supreme din Spania de a aresta nouă lideri ai mişcării secesioniste, continuă în cea de-a cincea zi, atingând un nivel înalt al violenţelor şi blocând întreg oraşul Barcelona, relatează site-ul postului BBC.

Zeci de mii de protestatari au ocupat, vineri dimineaţă, oraşul spaniol, oprind trenurile şi blocând străzile din Barcelona, pentru a reacţiona la decizia de luni a instanţei supreme spaniole de a-i aresta pe nouă lideri catalani.

Ca urmare a stării de paralizie a oraşului, meciul de fotbal dintre echipele Barcelona şi Real Mardid, programat pe 26 octombrie.

Similar, catedrala Sagrada Familia din Barcelona, una din cele mai importante atracţii turistice ale oraşului, a anunţat, prin intermediul unei postări pe Twitter, închiderea temporară a clădirii, dat fiind faptul că protestatarii au blocat intrarea în clădire.

Decizia Curţii Supreme din Spania de a aresta nouă lideri ai mişcării secesioniste din Catalonia, emisă luni, a determinat apariţia celor mai violente proteste de stradă cu care statul spaniol s-a confruntat în ultimele decenii.

Cel puţin 96 de oameni au fost răniţi în cadrul manifestaţiilor de protest în cele cinci zile consecutive.

Puigdemont a fugit în Belgia după eşecul tentativei de obţinere a independenţei Cataloniei în octombrie 2017. Belgia a primit, în această săptămână, un al treilea mandat european de arestare, emis de Curtea Supremă spaniolă, pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont, a informat miercuri o purtătoare de cuvânt a procurorilor de la Bruxelles.

Instanţa belgiană responsabilă de cazul liderului catalan Carles Puigdemont a stabilit termenul de judecată pe 29 octombrie, urmând să stabilească dacă va accepta cererea Curţii Supreme din Spania privind mandatul de arestare pentru Puigdemont, a transmis, vineri, un procuror din Bruxelles.

 

Taguri:
spania,
catalonia,
belgia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici