Nou raport al CE referitor la regimul de vize în relaţia cu terţe state

Comisia Europeană a adoptat luni al treilea raport referitor la regimul de vize cu terţe state, documentul constatând o serie de progrese, în pofida unor probleme cu statutul României şi Bulgariei, care au aderat de curând la Uniunea Europeană, informează un comunicat oficial.

1 afișare
Imaginea articolului Nou raport al CE referitor la regimul de vize în relaţia cu terţe state

Nou raport al CE referitor la regimul de vize în relaţia cu terţe state

Franco Frattini, comisarul UE pentru Justiţie, Libertate şi Securitate, a explicat importanţa noului mecanism de reciprocitate: "De la aplicarea în iunie 2005, regimul total de reciprocitate în acordarea vizelor a fost atins sau este pe cale să fie atins în relaţia cu numeroase state terţe. Există unele probleme cu statutul României şi Bulgariei, unde continuă să existe situaţii de nereciprocitate".

Principalele concluzii ale raportului arată că regimul deplin de reciprocitate a fost implementat de Mexic şi Noua Zeelandă. Consultările continuă cu alte terţe ţări: Brunei, Israel, Japonia, Malaysia, Panama, Paraguay şi Singapore. În cazul Braziliei, Comisia a recomandat Consiliului UE să autorizeze începerea negocierilor pentru semnarea unui acord în sensul scutirii de vize pentru călătoriile de scurtă durată.

Recunoscând că regimul de reciprocitate cu Australia nu a fost definitivat, Comisia a notat că Bulgaria şi România au acces la programul de vize turistice, pentru care nu se percep taxe la deplasările mai scurte de trei luni. Ciprul, Lituania şi Ungaria beneficiază de "regimul de autogarantare".

Un nou regim de aplicare online pentru vizele turistice va intra în vigoare la jumătatea anului 2008, iar de el vor beneficia toate statele membre UE, cu statut egal.

UE a cerut Canadei să elimine obligativitatea vizelor şi pentru noile state membre UE. Ottawa a anunţat că va începe consultări tehnice cu statele respective în noiembrie 2007 şi februarie 2008. De altfel, CE a îndemnat Canada să demonstreze progrese concrete prin abolirea regimului de vize pentru unul sau două dintre noile state UE până la sfârşitul anului curent. În caz contrar sunt prevăzute măsuri de ripostă, despre care nu se oferă precizări.

Statele Unite au actualizat legislaţia în materie de stabilire a regimului vizelor. Comisia Europeană subliniază că va monitoriza aplicarea noilor mecanisme, exprimând speranţa că va fi respectată promisiunea preşedintelui George W. Bush privind extinderea programului de eliminare a vizelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici