Nouă luare de ostatici în Filipine, unde răpitorii ameninţă cu uciderea acestora

Bărbaţi înarmaţi au luat joi ostatice circa 50 de persoane în sudul Insulelor Filipine, unde instabilitatea şi violenţele s-au intensificat în urma unui masacru recent, şi ameninţă vineri că vor ucide ostaticii dacă vor fi atacaţi de poliţie.

22 afișări
Imaginea articolului Nouă luare de ostatici în Filipine, unde răpitorii ameninţă cu uciderea acestora

Nouă luare de ostatici în Filipine, unde răpitorii ameninţă cu uciderea acestora (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cel puţin 75 de persoane, potrivit poliţiei, au fost luate ostatice joi de circa 15 agresori înarmaţi care fac parte dintr-un clan local care a atacat o şcoală în provincia Agusan del Sur, de pe insula Mindanao.

18 ostatici, 17 elevi şi un profesor, au fost eliberaţi ulterior joi, după opt ore de captivitate.

Vineri, au fost eliberaţi alţi zece ostatici, a anunţat negociatorul, Josefina Bajade.

"Voi ucide ostaticii dacă poliţia încearcă să îi salveze", a declarat liderul agresorilor, Ondo Perez, care purta cizme de cauciuc, şort şi o cămaşă şi era înarmat.

Liderul clanului a acordat la rândul său Guvernului o săptămână pentru a le satisface revendicările. Această reţea infracţională organizată locală, constituită din circa 15 membri, cere retragerea acuzaţiilor de crimă şi anularea mandatelor de arestare emise împotriva sa, şi dezarmarea unui clan rival.

În opinia lui Bajade, clanul Ondo a luat ostatici pentru a împiedica poliţia să îi aresteze pe unii dintre membrii săi în baza mandatelor emise în urma asasinării a patru membri din clanul rival.

Incidentul are loc în contextul unui val de violenţe în sudul Insulelor Filipine, unde forţele guvernamentale luptă împotriva rebeliunilor islamiste şi comuniste şi unde miliţiile înarmate fac ravagii.

Ultimul episod sângeros datează din 23 noiembrie când bărbaţi înarmaţi aflaţi în slujba guvernatorului provinciei Maguindanao, de pe insula Mindanao, au masacrat 57 de civili, dintre care 26 de femei.

Cinci membri ai clanului guvernatorului Andal Ampatuan senior, acuzat că ar fi responsabil pentru acest masacru, care pare marcat de rivalităţi politice între clanurile locale, au fost arestaţi şi sunt încarceraţi, printre aceştia fiind şi unul dintre fiii guvernatorului.

Joi, bărbaţi înarmaţi au atacat fără a face victime, un convoi care transporta dovezile referitoare la acest masacru.

Guvernul lui Arroyo a permis clanului Ampatuan să dispună de o miliţie înarmată, în cadrul strategiei sale de luptă împotriva separatiştilor islamişti activi în sudul ţării.

Răpirea unui alt profesor, atribuită unui grup islamist, Abu Sayyaf, a avut loc în aceeaşi regiune, pe insula Basilan, a declarat vineri un oficial local.

Miercuri, a fost descoperit într-un sac de plastic capul unui muncitor răpit luna trecută pe insula Basilan de Abu Sayyaf.

Grupul este suspectat că ar fi decapitat un alt profesor luna trecută pe insula Jolo.

Acesta este specializat în răpirea străinilor şi a creştinilor în schimbul unor sume de răscumpărare. Autorităţile acuză grupul că ar avea relaţii cu grupările islamiste al-Qaida şi Jamaah Islamiyah, JI, acuzată că ar fi autoarea atentatului soldat cu 202 morţi pe insula indoneziană Bali în 2002.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici