Noul Congres american are un număr record de femei

Congresul american nu a numărat niciodată atât de multe femei ca în prezent, când are 20 de senatoare şi 81 de membre ale Camerei Reprezentanţilor, acesta fiind rezultatul unui efort susţinut al democraţilor pentru alegerea unor femei.

170 afișări
Imaginea articolului Noul Congres american are un număr record de femei

Noul Congres american are un număr record de femei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu 101 mandate din totalul de 535 (19 la sută), grupul femeilor a câştigat şapte locuri în plus în raport cu legislatura precedentă. Numărul acestora a crescut la fiecare scrutin, după un salt istoric în 1992, anul alegerii preşedintelui democrat Bill Clinton.

În Franţa, unde legea parităţii obligă partidele să prezinte mai multe candidaturi feminine, femeile sunt prezente în proporţie de 27 la sută în Adunarea Naţională şi de 23 la sută în Senat.

Numărul congresmenilor care nu sunt albi a crescut, de asemenea, în rândul democraţilor, ilustrând diversitatea tot mai mare a formaţiunii în faţa unui partid republican care rămâne în mare parte alb şi masculin.

În Camera Reprezentanţilor, una dintre cele două camere ale Congresului, au fost aleşi 43 de afroamericani, 35 de hispanici şi 11 asiatici la 6 noiembrie, din totalul de 435 de membri. Toţi afroamericanii sunt democraţi.

În Senat, 20 dintre cele 100 de locuri au fost obţinute de femei, dintre care 16 sunt democrate. Acest număr a crescut cu trei faţă de legislatura precedentă.

Dar în această Cameră, unde fiecare senator deţine individual mai multe prerogative decât un membru al Camerei Reprezentanţilor şi este ales pentru şase ani, doi republicani sunt hispanici, între care popularul Marco Rubio, originar din Cuba.

Singurul senator de culoare este un republican, Tim Scott.

Toţi aceşti congresmeni îşi vor prelua oficial funcţiile joi, în cadrul unei ceremonii de învestitură a celui de-al 113-lea Congres american. Potrivit Constituţiei americane, legislatura precedentă funcţionează timp de două luni după alegeri, prin urmare, nu congresmenii aleşi la 6 noiembrie au votat pe tema "vârfului fiscal", luni şi marţi.

Democraţii se laudă cu grupul lor parlamentar care reprezintă în mod semnificativ minorităţile, inclusiv comunitatea homosexuală, cu şase aleşi care s-au declarat în mod deschis homosexuali sau bisexuali în Camera Reprezentanţilor, potrivit cifrelor furnizate de liderul democraţilor Nancy Pelosi.

Senatul va include, de asemenea, prima femeia care s-a declarat în mod deschis lesbiană, Tammy Baldwin.

Echilibrul politic al Congresului nu s-a schimbat în urma alegerilor legislative din noiembrie. Camera a rămas controlată de republicani, care dispun de 235 de mandate din 435, în timp ce în Senat, grupul democrat deţine majoritatea cu 55 de mandate din totalul de 100.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici