Noul nor de cenuşă vulcanică va trece peste Europa de Nord

Noul nor de cenuşă vulcanică, legat de intensificarea, luni, a erupţiei vulcanului islandez, ar urma să treacă pe deasupra Europei de Nord şi să ocolească Franţa, a apreciat, marţi, centrul de observare a cenuşii vulcanice (VAAC) din Toulouse.

118 afișări
Imaginea articolului Noul nor de cenuşă vulcanică va trece peste Europa de Nord

Noul nor de cenuşă vulcanică va trece peste Europa de Nord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Având în vedere condiţiile meteorologice, cenuşa vulcanică ar urma să treacă pe deasupra zonei de sud a Mării Nordului, Insulelor Britanice, Danemarcei şi Scandinaviei şi eventual deasupra nordului extrem al Franţei, în 24 de ore", a declarat Didier Rosenblatt, meteorolog la VAAC şi Meteo France.

În contextul în care traficul este reluat progresiv în Franţa, apariţia unui nou nor de cenuşă emis de vulcanul Eyjafjoll a constrâns British Airways să îşi anuleze marţi toate zborurile pe distanţe scurte şi medii, iar Norvegia şi-a închis o parte a spaţiului aerian în sud-vestul ţării.

"În Franţa, vechiul nor de cenuşă stagnează pe două treimi din teritoriu. Sud-vestul ţării şi (regiunea) Midi nu mai sunt afectate (de nor) şi acesta ar urma să se disperseze în cursul după-amiezii, în sud-est", a precizat meteorologul.

Praful vulcanic nu mai afectează în Franţa decât straturile joase ale atmosferei, peste care avioanele ar putea să zboare, a declarat, la Paris, Michel Daloz, inginer la Meteo France.

"Zonele de particule în altitudine dispar practic peste 6.000 de metri, aceasta este o veste bună pentru avioane", a adăugat el, precizând că se pune totuşi problema fazelor de decolare şi aterizare a avioanelor.

El a declarat de asemenea că un curent de aer din sud-vest este aşteptat sâmbătă deasupra Franţei, el urmând să "mişte, să ventileze" particulele vulcanice şi să le "împingă spre nordul Europei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici