Noul preşedinte al Somaliei, ales de 327 de persoane. Somalia este grav afectată de terorism şi criza alimentară din cauza războiului din Ucraina

Fostul lider al Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud a fost ales preşedinte după un vot final care a fost deschis doar parlamentarilor ţării.

3226 afișări
Imaginea articolului Noul preşedinte al Somaliei, ales de 327 de persoane. Somalia este grav afectată de terorism şi criza alimentară din cauza războiului din Ucraina

Sursa Foto - Hassan Sheikh Mohamud

Hassan Sheikh Mohamud  l-a învins pe actualul preşedinte, Mohamed Abudallahi Farmajo, care este în funcţie din 2017.

Votul a fost limitat la cei 328 de parlamentari ai Somaliei din cauza preocupărilor de securitate privind organizarea unor alegeri mai ample, iar unul dintre ei nu a votat.

Votul s-a desfăşurat într-un hangar fortificat de avioane din Mogadishu, capitala Somaliei. 

Mohamud a primit 214 voturi, învingându-l pe  Farmajo, care a câştigat 110 voturi, transmite BBC.

Trei parlamentari şi-au stricat buletinele de vot, astfel, voturile lor au fost anulate. 

Circumstanţele neobişnuite evidenţiază problemele de securitate ale Somaliei, precum şi lipsa responsabilităţii democratice.

Rezultatul marchează o revenire pentru Hassan Sheikh Mohamud, care a ocupat funcţia de preşedinte al Somaliei între 2012 şi 2017 înainte de a fi învins de Farmajo.

În calitate de viitor preşedinte,  Mohamud va trebui să facă faţă impactului unei secete, iar 3,5 milioane de somalezi sunt expuşi riscului de foamete severă.

Dar marea sarcină cu care se confruntă este să preia controlul asupra unei mari părţi a Somaliei de la al-Shabab. Gruparea militantă islamistă legată de Al-Qaida continuă să domine mari părţi ale ţării şi desfăşoară atacuri frecvente în capitală şi în alte părţi.

Ţara este, de asemenea, afectată de inflaţie, criza alimentelor şi a combustibilului din cauza războiului din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici