Noul preşedinte ceh, Milos Zeman, a depus jurământul

Preşedintele ceh Milos Zeman a depus vineri jurământul, devenind noul şef al statului, succedându-i în funcţie lui Vaclav Klaus, al cărui al doilea şi ultim mandat de cinci ani s-a încheiat la miezul nopţii de joi spre vineri.

104 afișări
Imaginea articolului Noul preşedinte ceh, Milos Zeman, a depus jurământul

Milos Zeman (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Un veteran al stângii cehe şi premier în perioada 1998-2002, Zeman, în vârstă de 68 de ani, a obţinut victoria detaşat, la 26 ianuarie, în primele alegeri prezidenţiale cehe organizate prin sufragiu direct, cu 54,8% din voturile exprimate.

Adversarul său, Karel Schwarzenberg, în vârstă de 75 de ani, un aristocrat de dreapta şi actualul ministru de Externe, a obţinut 45,2% din voturile exprimate.

Fostul preşedinte Vaclav Klaus, în vârstă de 71 de ani, a participat vineri la ceremonia de învestire a succsorului său, organizată în Sala Vladislav a Castelului Praga, fosta reşedinţă regală transformată în sediul preşedinţiei, după înfiinţarea Cehoslovaciei, în 1918.

În primul discurs susţinut în calitate de preşedinte, Zeman a declarat că va acţiona în vederea "pacificării şi stabilizării scenei politice cehe".

"Propun preşedinţia mea ca pe un teren neutru în vederea unei dezbateri a tuturor partidelor parlamentare şi altor organisme. Propun să fiu un mediator şi în niciun caz un judecător", a subliniat el.

Un proeuropean, spre deosebire de predecesorul său care a fost un eurosceptic, Zeman a profitat de ocazie pentru a critica fenomene negative ce afectează societatea, ca de exemplu o amplificare a extremei drepte şi corupţiei.

Cunoscut pentru rezervele faţă de jurnalişti, el a formulat, în aplauzele celor din sală, critici dure la adresa unei "mari părţi a presei", care se pretează, în opinia sa, la "manipularea opiniei publice".

Un economist de profesie, Zeman atinge un punct culminant al carierei sale politice, după ce a ocupat funcţii ca cea de preşedinte al Camerei inferioare a Parlamentului (1996-1998) şi premier (1998-2002), pe când era preşedintele Partidului Social-Democrat (CSSD).

Celebru pentru un vocabular dur, cu accente populiste, el a obţinut victoria în alegerile prezidenţiale cu sprijinul electoratului de stânga şi din provincie, care l-a susţinut puternic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici