Noul preşedinte egiptean Abdel Fattah el-Sisi a depus jurământul

Fostul şef al armatei Abdel Fattah el-Sisi, ales preşedinte al Egiptului cu 96,9% din voturile exprimate după ce a eliminat orice opoziţie de pe scena politică, a depus duminică jurământul, la aproape un an după ce l-a destituit pe predecesorul său, islamistul Mohamed Morsi, relatează AFP.

163 afișări
Imaginea articolului Noul preşedinte egiptean Abdel Fattah el-Sisi a depus jurământul

Noul preşedinte egiptean Abdel Fattah el-Sisi a depus jurământul

Mareşalul în retragere a jurat "în numele lui Allah să respecte legea şi Constituţia" egiptene, în faţa judecătorilor de la Curtea Constituţională, într-o ceremonie transmisă în direct de posturile de televiziune.

Pe când era şeful puternicei armate, el-Sisi l-a destituit şi încarcerat, pe 3 iulie 2013, pe Morsi, primul preşedinte ales în mod democratic în Egipt, dar care a devenit rapid nepopular, fiind acuzat, între altele, de islamizarea societăţii. Ulterior, Guvernul interimar numit şi condus de facto de către el-Sisi a operat o reprimare implacabilă şi sângeroasă a susţinătorilor lui Morsi, în special a confreriei islamiste Fraţii Musulmani.

Confreria a obţinut victorii în toate alegerile organizate după îndepărtarea de la putere a lui Hosni Mubarak, în urma unei revolte populare, la începutul lui 2011, dar noua putere a interzis-o şi a decretat-o "organizaţie teroristă", în decembrie.

El-Sisi, care se bucură de un adevărat cult al personalităţii, a obţinut victoria în alegerile prezidenţiale organizate pe 26, 27 şi 28 mai, cu 96,9% din sufragiile exprimate, împotriva lui Hamdeen Sabbahi, liderul stângii. Rata participării la scrutin a fost de 47,5%.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici