Nouri al-Maliki a concediat mai mulţi comandanţi de rang înalt ai forţelor irakiene de securitate

Premierul irakian, Nouri al-Maliki, a concediat, marţi, mai mulţi comandanţi de rang înalt din cadrul forţelor de securitate care au eşuat în tentativa de a împiedica ofensiva jihadiştilor în ţară.

441 afișări
Imaginea articolului Nouri al-Maliki a concediat mai mulţi comandanţi de rang înalt ai forţelor irakiene de securitate

Nouri al-Maliki a concediat mai mulţi comandanţi de rang înalt ai forţelor irakiene de securitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Generalul Mahdi al-Gharawi, comandantul-şef responsabil de provincia Ninive (nord), prima care a fost ocupată în mare parte de jihadiştii din Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), figurează printre ofiţerii demişi din funcţie, potrivit unui comunicat oficial difuzat de postul public de televiziune al-Iraqiya.

Un alt general demis este Hedayat Abdel Rahim Abdel Karim Abdel Rahman, şeful Brigăzii 3 de Infanterie.

Al-Maliki, şeful forţelor armate irakiene, a ordonat Statului Major să înfiinţeze comisii disciplinare pentru a deschide anchete împotriva ofiţerilor care "şi-au abandonat poziţiile".

Membrii forţelor irakiene de securitate au eşuat în tentativa de a respinge ofensiva jihadistă. În plus, mulţi dintre ei au abandonat poziţiile în faţa atacurile lansate de insurgenţi.

Aceste concedieri intervin în contextul în care poliţia irakiană a anunţat, marţi, că a descoperit în apropiere de un oraş situat la nord de Bagdad 18 cadavre aparţinând unor membri ai forţelor irakiene, în timp ce 21 de persoane au murit în atentate şi bombardamente care au avut loc în întreaga ţară.

Cele 18 cadavre au fost descoperite la 15 kilometri est de oraşul sunnit Samarra (110 kilometri nord de Bagdad).

Nu se ştie dacă cei 18 membri ai forţelor de securitate au fost executaţi sau au murit în cursul luptelor împotriva jihadiştilor din SIIL.

Irakul este afectat de o săptămână de o ofensivă jihadistă. În cursul ofensivei, jihadiştii din cadrul SIIL, o grupare extremistă foarte activă în Siria, o ţară vecină Irakului, au preluat controlul asupra celui de-al doilea oraş al Irakului, Mosul, unei mari părţi a provinciei sale Ninive (nord), Tikrit şi altor districte din provinciile Salaheddine, Diyala (est) şi Kirkuk (nord).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici