„Nu servim ocupanţilor”. Ruşii nu sunt bineveniţi în Georgia

„Lumea ar trebui să oprească agresiunea rusă”, scrie pe un afiş de pe peretele unui bar din această naţiune din Caucazul de Sud, care a devenit casa a zeci de mii de imigranţi ruşi de la invazia Ucrainei.

938 afișări
Imaginea articolului „Nu servim ocupanţilor”. Ruşii nu sunt bineveniţi în Georgia

Wikipedia Commons

„Ruşii care vin în Georgia nu ar trebui să uite niciodată că vin într-un loc care este atacat de ţara lor”, a spus Data Lapauri, proprietarul barului Dedaena.

Pentru mulţi georgieni, invazia de către Kremlin a Ucrainei vecine a reînviat amintiri dureroase despre războiul ruso-georgian din 2008 şi despre sprijinul pe care Moscova îl oferă regiunilor separatiste ale Georgiei. În acelaşi timp, mulţi ruşi anti-război, temându-se de recrutare, de criza economică şi de o represiune politică acasă, au devenit o prezenţă vizibilă pe străzile capitalei Georgiei, Tbilisi. 

În timp ce majoritatea georgienilor nu au probleme cu noua comunitate rusă, unele tensiuni continuă să crească, deoarece războiul de şase luni din Ucraina nu arată niciun semn că se va încheia.

Câţiva proprietari de afaceri georgieni au început să solicite clienţilor ruşi să confirme că nu îl susţin pe preşedintele Vladimir Putin – verbal sau în scris.

Dedaena este una dintre instituţiile care a implementat ceea ce ei numesc o „politică de vize”.

Cetăţenii ruşi care doresc să intre în bar trebuie să completeze un formular online şi să fie de acord cu o listă de afirmaţii, cum ar fi „Condamn agresiunea rusă în Ucraina”.

Vizitatorii sunt rugaţi, de asemenea, să nu vorbească în rusă sau să „se implice în discuţii politice în timp ce sunt beţi”, potrivit formularului online.

„Nu vreau să am pe cineva care să susţină războiul din Ucraina şi să voteze pe Putin la barul pe care îl deţin. Nu vrem să-i slujim pe ocupanţi”, a declarat Lapauri pentru The Moscow Times, stând pe terasa barului într-o seară de joi aglomerată.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici