Numărul accidentelor de aviaţie a scăzut în 2009

Anul 2009 a fost marcat de mai puţine accidente de aviaţie, cu 90 de accidente faţă de 109 în 2008, dar s-au înregistrat mai multe victime, în total 685 de morţi, a anunţat joi Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA).

29 afișări
Imaginea articolului Numărul accidentelor de aviaţie a scăzut în 2009

Directorul general IATA, Giovanni Bisignani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Au avut loc trei, patru accidente foarte importante în 2009, cu un număr mare de victime", a declarat un purtător de cuvânt al organizaţiei cu sediul la geneva, Anthony Concil, pentru a explica cei 183 de morţi în plus faţă de anul precedent.

El a citat accidentul zborului Air France pe ruta Rio de Janeiro-Paris, în urma căruia au murit 228 de persoane, la 1 iunie 2009, şi cel al companiei Yemenia Airways, care s-a soldat cu 152 de morţi, o lună mai târziu, în largul Insulelor Comore.

Nivelul accidentelor, "al doilea cel mai scăzut din istoria aviaţiei", potrivit IATA, care reprezintă 230 de companii aeriene, "echivalează cu un accident la fiecare 1,4 milioane de zboruri", a subliniat organizaţia într-un comunicat.

"Anul trecut, 2,3 miliarde de persoane au călătorit cu avionul în deplină securitate. Dar fiecare victimă reprezintă o tragedie umană, care ne aminteşte că obiectivul ultim este de a nu avea nici accidente şi nici morţi", a declarat directorul IATA, Giovanni Bisignani, citat în comunicat.

Ieşirile de pe pistă reprezintă 26 la sută din accidentele înregistrate în 2009, în scădere cu 18 procente faţă de 2008, conform datelor IATA.

În 2009, accidentele la sol au cauzat zece procente dintre accidentele repertoriate, a adăugat organizaţia, care precizează că pilotarea este de vină pentru 30 la sută dintre accidente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici