Numele bărbatului care a deturnat avionul în Cipru nu este Ibrahim Samaha, ci Seif El Din Mustafa

Bărbatul care a deturnat marţi avionul companiei aeriene EgyptAir este un cetăţean egiptean pe nume Seif El Din Mustafa, a anunţat Alaa Yousef, un purtător de cuvânt al preşedinţiei egiptene, contrazicând informaţia pe care a lansat-o anterior, că acesta ar fi Ibrahim Samaha, relatează CNN online.

5070 afișări
Imaginea articolului Numele bărbatului care a deturnat avionul în Cipru nu este Ibrahim Samaha, ci Seif El Din Mustafa

Reuters: Bărbatul care a deturnat avionul în Cipru este profesor universitar în Alexandria

UPDATE: Informaţiile privind numărul de persoane care se aflau la bordul avionului în momentul în care acesta a fost deturnat variază. Potrivit Ministerului egiptean al Aviaţiei, în avion se aflau 55 de persoane, în timp ce autorităţile cipriote au anunţat că in aeronavă se aflau 72 de persoane, iar compania aeriană EgyptAir, 81.

Trei pasageri şi patru membri ai echipajului sunt încă în avion, a spus ministrul Aviaţiei Civile din Egipt.

"Există o probabilitate foarte mare ca negocierile să aibă loc direct între cel care a deturnat avionul şi un negocietor profesionist (...)", a spus Fawaz Gerges, profesor de Relaţii Internaţionale la Şcoala de Economie din Londra.

"Este posibil ca procesul de negociere să fi început în timp ce avionul se îndrepta spre R. Cipru", a mai spus acesta.

Aproximativ 60 de persoane, inclusiv şapte membri ai echipajului, se aflau la bord, potrivit unor oficiali egipteni şi ciprioţi.

Cyprus Broadcasting Corporation (CYBC) a anunţat că piratul aerului ar fi acţionat din motive personale.

"Negocieri cu piratul aerului au condus la eliberarea tuturor pasagerilor, cu excepţia echipajului şi a cinci pasageri", a anunţat compania într-un comunicat, dar ulterior a revenit şi a precizat că patru pasageri au fost reţinuţi în avion.

Un oficial de la Ministerul egiptean al Aviaţiei Civile a declarat că pilotul avionului, Omar al-Gammal, a informat autorităţile că a fost ameninţat de un pasager care purta o centură de explozivi şi obligat să aterizeze la Larnaca.

Un oficial de la Ministerul cipriot de Externe a declarat că nu poate confirma că bărbatul avea explozivi asupra sa. Deturnarea a avut loc în spaţiul de informaţii de zbor cipriot.

Martori au declarat că bărbatul a aruncat o scrisoare pe pista aeroportului din Larnaca - scrisă în arabă - şi a cerut ca aceasta să-i fie livrată fostei sale soţii, o cipriotă.

Avionul este un Airbus 320, a precizat Ministerul egiptean al Aviaţiei Civile.

Presa egipteană de stat l-a identificat pe piratul aerului drept Ibrahim Samaha, un egiptean, fără să ofere alte detalii despre el.

Între pasagerii de la bordul avionului se aflau opt britanici şi zece americani, au declarat trei surse în domeniul securităţii de pe aeroportul din Alexandria.

"Se pare că cel puţin 49 dintre pasageri au fost eliberaţi. Asta e tot ceea ce am de spus", a declarat pentru presă preşedintele cipriot Nicos Anastasiades, care a respins o ipoteză teroristă.

Israelul a trimis avioane de război în spaţiul său aerian, ca reacţie faţă de deturnare, potrivit unei surse militare israeliene.

Industria turismului - vitală pentru Egipt - a fost dur afectată de doborârea unui avion rus de linie în Sinai, în octombrie. Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi denunţa la vremea respectivă un atac terorist. Statul Islamic (SI) a afirmat că a plasat o bombă la bordul avionului, omorând cele 224 de persoane de la bord.

Ciprul s-a confruntat cu o activitate militantă redusă în ultimele decenii, în pofida apropierii de Orientul Mijlociu.

Comandouri egiptene au încercat - dar fără succes - să pătrundă la bordul unui avion de linie pe aeroportul de la Larnaca, un incident care a condus la întreruperea relaţiilor între Cipru şi Egipt în 1978.

În 1988, un avion de linie kuwaitian a fost deturnat în timp ce efectua o cursă de la Bangkok spre Kuwait. Această criză a durat 16 zile, iar într-una dintre cele trei opriri, la Larnaca, au fost ucişi doi ostatici.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici