NYT: Ce este în mintea lui Putin? Misiunea dificilă la care trebuie să răspundă serviciile de informaţii din Occident / Din 2017, CIA şi-a pierdut cârtiţa din interiorul Kremlinului

Cunoaşterea intenţiilor oricărui lider autocrat este dificilă, dar preşedintele Rusiei, Vladimir V. Putin, care şi-a început cariera ca ofiţer K.G.B., reprezintă o provocare deosebită, scrie New York Times.

15864 afișări
Imaginea articolului NYT: Ce este în mintea lui Putin? Misiunea dificilă la care trebuie să răspundă serviciile de informaţii din Occident / Din 2017, CIA şi-a pierdut cârtiţa din interiorul Kremlinului

NYT: Ce este în mintea lui Putin? Misiunea dificilă la care trebuie să răspundă serviciile de informaţii din Occident / Din 2017, CIA şi-a pierdut cârtiţa din interiorul Kremlinului

La apogeul efortului rusesc din 2016 de a manipula alegerile prezidenţiale din SUA, CIA a avut o armă secretă: o cârtiţă cu acces la cercul intim al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a putut informa Washingtonul despre modul în care acesta plănuia mişcările.

Agentul respectiv a fost extras din Rusia în 2017, lăsând Statele Unite fără o armă vitală pentru a afla ce e în mintea lui Putin. Acum, după cinci ani de reconstruire lentă a accesului la cele mai înalte ranguri ale Kremlinului, agenţiile de informaţii americane se confruntă cu un test crucial - descifrarea intenţilor reale a lui Putin: va folosi cele peste 150.000 de trupe pe care le-a adunat în apropierea graniţei ucrainene pentru a invada sau doar pentru a obţine o pârghie în perspectiva unui acord diplomatic, relatează New York Times.

Unele concluzii ale serviciilor de informaţii sunt obţinute prin interceptări electronice, altele sunt obţinute în urma analizării conversaţiile periodice pe care preşedintele american Joe Biden le-a avut cu Vladimir Putin, despre care oficialii americani spun că s-au dovedit utile pentru a înţelege viziunea asupra lumii a lui Putin.

Calculul lui Putin, potrivit unui oficial american, se schimbă probabil pe măsură ce cântăreşte costurile unei invazii şi evaluează ce ar putea obţine din negocieri. Mai mulţi oficiali au remarcat faptul că Putin are o istorie de a aştepta până în ultimul moment posibil pentru a lua o decizie, reevaluându-şi constant opţiunile.

Cunoaşterea intenţiilor oricărui lider autocrat este dificilă, dar Putin, care şi-a început cariera ca ofiţer KGB., reprezintă o provocare deosebită. Deoarece evită dispozitivele electronice, adesea interzice luarea de notiţe şi le spune puţin colaboratorilor săi, există o limită la cât de mult poate afla o agenţie de informaţii despre intenţiile şi gândirea sa.

"Nu înţelegem în mod fundamental, niciunul dintre noi nu înţelege, ce se află în mintea preşedintelui Putin, aşa că nu putem face nicio presupunere cu privire la direcţia în care se îndreaptă toate acestea", a declarat marţi Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO, în faţa reporterilor.

Un oficial de rang înalt care s-a întâlnit cu omologii ruşi în încercarea de a dezamorsa actuala criză a declarat recent că delegaţia americană a plecat cu sentimentul că reprezentanţii ruşi au adoptat o linie dură pentru că nu ştiau ce vrea să facă şeful lor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici