O activistă iraniană, aflată în detenţie, a câştigat premiul Nobel pentru pace

Activista iraniană Narges Mohammadi a câştigat premiul Nobel pentru pace 2023. În prezent, ea se află în închisoare, potrivit Reuters.

449 afișări
Imaginea articolului O activistă iraniană, aflată în detenţie, a câştigat premiul Nobel pentru pace

O activistă iraniană, aflată în detenţie, a câştigat premiul Nobel pentru pace

Narges Mohammadi, o avocată a drepturilor femeilor iraniene, a câştigat vineri Premiul Nobel pentru pace din 2023.

„Comitetul Nobel norvegian a decis să acorde premiul Nobel pentru pace din 2023 lui Narges Mohammadi pentru lupta împotriva opresiunii femeilor din Iran şi lupta ei pentru promovarea drepturilor omului şi a libertăţii pentru toţi", a explicat comisia.

Mohammadi este unul dintre cei mai importanţi activişti ai drepturilor omului din Iran. Ea a făcut campanie pentru drepturile femeilor şi abolirea pedepsei cu moartea.

În prezent, ea execută mai multe pedepse în închisoarea Evin din Teheran, fiind condamnată la 12 ani de închisoare. Ea a fost condamnată, printre altele, că a făcut propagandă împotriva statului.

Narges Mohammadi este şeful adjunct al Centrului pentru Apărătorii Drepturilor Omului, o organizaţie condusă de Shirin Ebadi, laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 2003.

Mohammadi este a 19-a femeie care a câştigat premiul în ultimii 122 de ani.

Premiul Nobel pentru pace va fi prezentat la Oslo pe 10 decembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici