O anchetă pentru asasinat privind decesul lui Yasser Arafat a fost deschisă în Franţa

O anchetă judiciară pentru asasinat cu privire la decesul lui Yasser Arafat în 2004 a fost deschisă marţi în Franţa de către Parchetul din Nanterre, la vest de Paris, a anunţat o sursă apropiată de dosar.

594 afișări
Imaginea articolului O anchetă pentru asasinat privind decesul lui Yasser Arafat a fost deschisă în Franţa

Yasser Arafat (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Deschiderea acestei proceduri are loc în urma depunerii unei plângeri pentru asasinat cu autor necunoscut, cu constituirea ca parte civilă, la 31 iulie, de către Suha Arafat, văduva fostului lider al Autorităţii Palestiniene (AP), care a murit pe 11 noiembrie 2004 la Spitalul Militar francez Percy din Clamart, lângă Paris.

Depunerea plângerii a avut loc în urma descoperirii de poloniu, o substanţă radioactivă extrem de toxică, pe bunurile personale ale fostului lider palestinian, lucru care a relansat ipoteza unei otrăviri.

Unul sau mai mulţi judecători de instrucţie urmează să fie nominalizaţi curând pentru a conduce ancheta deschisă la Nanterre, o jurisdicţie competentă pentru fapte petrecute la Clamart.

Lideri palestinieni şi rude ale lui Yasser Arafat se declară convinşi că acesta a murit otrăvit.

Institutul de Radiofizică de la Lausanne a anunţat vineri că intenţionează să examineze rămăşiţele lui Yasser Arafat, după obţinerea permisiunii văduvei acestuia, căutând eventuale urme de poloniu.

Avocaţii Suhei Arafat şi fiicei sale, Zahwa, apreciau atunci "că acest act de anchetă trebuie să fie urgentat în colaborare cu jurisdicţia franceză, sesizată reglementar, care trebuie să desemneze un magistrat instructor care să procedeze la investigaţiile care se impun.

Poloniul a fost utilizat la otrăvirea în 2006, la Londra, a lui Aleksandr Litvinenko, un fost spion rus devenit opozant al preşedintelui Vladimir Putin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici