O cantitate record de cereale părăseşte Ucraina, în ciuda blocadei ruse

Ucraina a expediat un volum record de cereale, în ciuda faptului că Rusia s-a retras din acordul internaţional şi a avertizat că expedierile fără acordul său ar fi "mai riscante" şi "periculoase", scrie Sky News.

1210 afișări
Imaginea articolului O cantitate record de cereale părăseşte Ucraina, în ciuda blocadei ruse

Douăsprezece nave au plecat luni din porturile ucrainene transportând 354.500 de tone de produse agricole, a declarat administraţia militară din Odesa - inclusiv 40.000 de tone de cereale pe Ikaria Angel, o navă care se îndreaptă spre Etiopia, unde o secetă severă afectează milioane de oameni.

A fost cea mai mare cantitate expediată într-o singură zi din iulie, când acordul de export de cereale din Marea Neagră a fost negociat de Turcia şi ONU.

Convoiulde nave a plecat la două zile după ce Moscova a părăsit acordul, ca represalii la un atac aerian şi subacvatic cu drone asupra flotei ruseşti din Marea Neagră, cu baza în Sevastopol.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că "şantajează lumea cu foamea" prin retragerea din acord, în timp ce ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, l-a îndemnat pe omologul său rus Serghei Şoigu, într-o convorbire telefonică, să "reconsidere" suspendarea.

De asemenea, Uniunea Europeană a îndemnat Moscova să revină asupra hotărârii.

"Decizia Rusiei de a suspenda participarea la acordul de la Marea Neagră pune în pericol principala rută de export a cerealelor şi îngrăşămintelor atât de necesare pentru a face faţă crizei alimentare mondiale provocate de războiul său împotriva Ucrainei", a declarat şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici