O dezbatere a candidaţilor democraţi pentru preşedinţia SUA a avut loc în Iowa

Cei şase politicieni înscrişi în cursa pentru obţinerea nominalizării din partea Partidului Democrat pentru alegerile prezidenţiale de anul acesta din Statele Unite au participat marţi seara la o dezbatere televizată în statul Iowa, informează Reuters.

560 afișări
Imaginea articolului O dezbatere a candidaţilor democraţi pentru preşedinţia SUA a avut loc în Iowa

O dezbatere a candidaţilor democraţi pentru preşedinţia SUA a avut loc în Iowa

Agenţia notează că numărul candidaţilor este cel mai scăzut de până acum, în condiţiile în care rezultatele sondajelor de opinie i-au determinat pe mai mulţi democraţi să renunţe să participe la cursă. Astfel, numărul scăzut de candidaţi le-a permis participanţilor la dezbatere să aloce mai mult timp discuţiilor privind subiecte importante, precum politica externă a Statelor Unite.

Fostul vicepreşedinte Joe Biden şi senatorul Bernie Sanders, cotaţi cu cele mai mari şanse pentru a fi nominalizaţi, au discutat despre războiul din Irak. Sanders a fost unul dintre puţinii membri ai Congresului care, în 2002, au votat împotriva intervenţiei americane din Irak, în timp ce Biden, pe atunci senator, a fost în favoarea intervenţiei.

„Sunt capabil să lucrez cu republicanii. Sunt capabil să aduc oamenii împreună pentru a încerca să creem o lume în care putem rezolva conflictele la masa negocierilor, nu prin intermediul operaţiunilor militare”, a declarat Sanders în timpul dezbaterii.

În replică, Biden a explicat că a votat în favoarea declanşării războiului din Irak deoarece, la acea vreme a considerat că Administraţia fostului preşedinte George W. Bush acţiona în interesul Statelor Unite.

„A fost o mare, mare greşeală. Şi din acel moment am luptat pentru aducerea acasă a militarilor”, a spus fostul vicepreşedinte.

Cei doi au discutat şi despre comerţul exterior al Statelor Unite, în special referitor la noul acord comercial cu Mexic şi Canada (USMCA), promovat de preşedintele Donald Trump cu scopul de a înlocui Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA). În timp ce Sanders s-a opus atât NAFTA, cât şi noului acord, Biden s-a declarat în favoarea acestuia din urmă.

„Nu cred că există vreun acord comercial cu care senatorul (Sanders, n. red.) ar fi de acord”, a spus Biden.

În timpul dezbaterii, Sanders a fost nevoit să comenteze informaţiile prezentate de CNN, potrivit cărora, în cadrul unei discuţii private cu senatorul Elizabeth Warren, unul dintre actualii săi contracandidaţi în cursa internă a Partidului Democrat, ar fi declarat că nu crede că o femeie ar putea câştiga alegerile pentru Preşedinţia Statelor Unite din 2020.

Informaţiile publicate de CNN au devenit rapid un punct-cheie în cursa internă din cadrul Partidului Democrat, iar luni Warren a confirmat că Sanders ar fi făcut aceste comentarii, cu toate că acesta din urmă a continuat să nege veridicitatea materialului publicat de postul de televiziune.

„De fapt, nu am spus acest lucru şi nici nu vreau să pierd timpul cu acest subiect pentru că asta vrea Donald Trump, dar şi o parte din presă”, a spus Sanders.

La rândul său, Warren, întrebată despre declaraţia lui Sanders cu privire la posibilitatea ca o femeie să câştige alegerile, a declarat că nu înţelege de ce acesta a spus acest lucru. „Bernie este prietenul meu şi nu sunt aici pentru a mă certa cu el. Dar această chestiune, dacă o femeie ar putea sau nu să fie preşedinte a fost pusă în discuţie şi este vremea să vorbim despre asta”, a spus ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici