O dispută privind statutul regiunilor separatiste ameninţă armistiţiul din Ucraina

O dispută privind eventualul "statut special" al regiunilor separatiste din estul Ucrainei riscă să afecteze respectarea armistiţiului fragil aflat în vigoare de la jumătatea lunii februarie.

933 afișări
Imaginea articolului O dispută privind statutul regiunilor separatiste ameninţă armistiţiul din Ucraina

O dispută privind statutul regiunilor separatiste ameninţă armistiţiul din Ucraina (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Rusia îl acuză pe preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, de introducerea unor condiţii suplimentare, nestipulate în acordul semnat la Minsk, informează BBC News online.

Acordul prevede acordarea unui statut special unor zone din regiunile Doneţk şi Lugansk, aflate sub controlul separatiştilor.

Propunerea este dezbătută în Parlamentul de la Kiev, dar deocamdată nu s-a ajuns la niciun rezultat.

Armistiţiul convenit la Minsk este în vigoare din 15 februarie, în pofida unor incidente armate. O parte a armamentului greu a fost retras din zona de conflict.

Autoguvernarea zonelor aflate sub controlul insurgenţilor separatişti este un element-cheie al Acordului de la Minsk. Însă Ministerul rus de Externe susţine că Administraţia Poroşenko a introdus "termeni suplimentari în proiectul de lege".

"Preşedintele Poroşenko a ignorat în totalitate prevederile Acordului de la Minsk", consideră Ministerul rus de Externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici