O explozie la o fabrică de oţel din Iran ar putea fi un act de sabotaj contra programului nuclear - VIDEO

O explozie produsă duminică seara la o fabrică de oţel din Iran, soldată cu moartea a şapte persoane, ar putea fi o nouă tentativă de sabotare a programului nuclear iranian, conform experţilor.

457 afișări
Imaginea articolului O explozie la o fabrică de oţel din Iran ar putea fi un act de sabotaj contra programului nuclear - VIDEO

O explozie la o fabrică de oţel din Iran ar putea fi un act de sabotaj contra programului nuclear

Potrivit agenţiei de presă oficiale Mehr, şapte persoane au murit în explozia produsă duminică seara la fabrica privată de oţel Ghadir, situată în oraşul Ardakan (provincia Yazd, centru). Alte 12 persoane au fost rănite în incident. Conform agenţiei iraniene, unele dintre victime sunt cetăţeni străini.

Un oficial local, Ali Akbar Oliaw, a declarat că deflagraţia a avut loc din cauza unor piese de artilerie aduse la fabrică pentru a fi topite.

Însă, potrivit experţilor militari, incidentul ar putea fi o nouă tentativă de sabotare a programului nuclear iranian. În noiembrie, publicaţia germană Die Welt relata că regimul nord-coreean furnizase Siriei şi Iranului un tip special de oţel folosit pentru modernizarea rachetelor balistice şi pentru construirea de centrifuge. Acest tip de oţel figurează pe lista Regimului pentru controlul tehnologiei de rachete şi a Grupului de furnizori în domeniul nuclear, exporturile fiind interzise spre ţări ca Iranul, suspectat că încearcă să se doteze cu arme nucleare.

Explozia de duminică şi cea produsă recent la centrala nucleară de la Isfahan pot parea accidente, dar frecvenţa producerii acestor incidente sugerează că ar putea fi vorba de o nouă abordare pentru sabotarea programelor nuclear şi de rachete desfăşurate de regimul islamist de la Teheran.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici