O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar lua SUA şi NATO

Rusia are peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina. NATO nu va ajuta militar Ucraina în cazul unui atac, dar spune că are pregătit unul dintre cele mai severe pachete de sancţiuni văzute vreodată pentru a descuraja un astfel de atac.

96415 afișări
Imaginea articolului O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar lua SUA şi NATO

O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar lua SUA şi NATO

În mod public, Statele Unite şi aliaţii europeni au promis că vor lovi Rusia financiar "ca niciodată" dacă va Moscova va ataca Ucraina. Cu toate acestea, liderii au oferit puţine detalii concrete despre ce sancţiuni ar fi vorba, relatează AP.

Iată o lista a posibilelor sancţiuni ce ar urma să fie îndreptate împotriva Rusiei, dar şi a lui Putin direct:

Pentru SUA şi aliaţii săi europeni, scoaterea Rusiei din sistemul financiar SWIFT, care asigura circulaţia banilor de la o bancă la alta în întreaga lume, ar fi una dintre cele mai dure măsuri financiare pe care le-ar putea lua, afectând economia Rusiei imediat şi pe termen lung. Această măsură ar putea tăia Rusia de la majoritatea tranzacţiilor financiare internaţionale, inclusiv de la profiturile internaţionale din producţia de petrol şi gaze, care reprezintă în total peste 40% din veniturile ţării.

Aliaţii de pe ambele maluri ale Atlanticului au luat în considerare opţiunea SWIFT şi în 2014, când Rusia a invadat şi anexat Crimeea. Rusia a declarat atunci că scoaterea sa din SWIFT ar fi echivalentă cu o declaraţie de război. De atunci, Rusia a încercat să îşi dezvolte propriul sistem de transfer financiar, cu un succes limitat.

Statele Unite au mai reuşit în trecut să elimine o ţară din sistem - Iranul, din cauza programului său nuclear. Dar scoaterea Rusiei din SWIFT ar afecta şi alte economii, inclusiv pe cea a SUA.

Blocarea accesului la dolari

Statele Unite deţin deja una dintre cele mai puternice arme financiare pe care o pot folosi împotriva lui Putin dacă acesta invadează Ucraina - blocarea accesului Rusiei la tranzacţionarea dolarului american.

Dolarul încă domină tranzacţiile financiare din întreaga lume, cu trilioane de dolari tranzacţionaţi zilnic.

Tranzacţiile în dolari americani sunt compensate în cele din urmă prin intermediul Rezervei Federale sau prin intermediul instituţiilor financiare americane. În mod crucial pentru Putin, acest lucru înseamnă că băncile străine trebuie să poată accesa sistemul financiar american pentru a deconta tranzacţiile în dolari.

Posibilitatea de a bloca acest acces oferă Statelor Unite capacitatea de a provoca pagube financiare mult dincolo de graniţele sale.

Biden a indicat reporterilor că tăierea capacităţii Rusiei şi a ruşilor de a tranzacţiona în dolari este una dintre opţiunile pe care SUA le studiază. Spre deosebire de opţiunea SWIFT şi de celelalte măsuri financiare, este una pe care SUA ar putea să o facă singură. Mulţi ruşi şi companii ruseşti ar fi împiedicaţi să efectueze chiar şi cele mai de rutină tranzacţii, cum ar fi plata salariilor sau cumpărarea de lucruri, deoarece nu ar avea acces la sistemul bancar american.

Controlul exporturilor

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a confirmat că SUA iau în considerare impunerea unor controale la exporturi - ceea ce ar putea tăia accesul Rusiei la tehnologia de vârf care ajută avioanele de război şi avioanele de pasageri să zboare şi care face smartphone-urile , împreună cu alte programe şi echipamente electronice avansate să funcţioneze.

Rusia ar putea fi adăugată pe lista neagră alături de Cuba, Iran, Coreea de Nord şi Siria, au declarat oficialii.

Acest lucru ar însemna că abilitatea Rusiei de a accesa elemente vitale pentru buna funcţionare ar fi sever restricţionată, din cauza dominaţiei globale a software-ului, tehnologiei şi echipamentelor americane.

Totuşi, o astfel de restricţiie ar putea împinge Rusia să caute alternative, iar una dintre acestea ar putea fi tehnologia chineză.

Blocare împrumuturilor

Administraţia Biden a limitat capacitatea Rusiei de a împrumuta bani prin interzicerea instituţiilor financiare americane de a cumpăra obligaţiuni guvernamentale ruseşti.

Blocarea NORD STREAM 2

Oficialii germani spun că blocarea funcţionării gazoductului este o opţiune ce se află "pe masă".

Sancţiuni personale pentru Putin

Reporterii l-au întrebat recent pe Biden dacă are în vedere sancţiuni directe impuse preşedintelui rus Putin dacă acesta ar invada Ucraina.

"Da", a fost răspunsul răspicat al preşedintelui american.

Una dintre cele mai utilizate tactici ale SUA este sancţionarea cercurilor imediate ale liderilor şi a familiilor acestora. Putin şi apropriaţii săi ar putea fi supuşi unor sancţiuni atât de ordin financiar cât şi cu privire la libertatea de circulaţie. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici