O jurnalistă din Australia a fost eliberată după 3 ani de închisoare în China

Prezentatoarea de televiziune australiană Cheng Lei a fost eliberată de China şi s-a întors acasă la familia sa, a anunţat miercuri premierul australian Anthony Albanese, la mai bine de trei ani după ce a fost reţinută pentru acuzaţii de spionaj.

345 afișări
Imaginea articolului O jurnalistă din Australia a fost eliberată după 3 ani de închisoare în China

Sursa foto: X/Twitter

"Suntem încântaţi să confirmăm că cetăţeana australiană Cheng Lei a ajuns în siguranţă acasă în Australia şi s-a reunit cu familia sa", a declarat Albanese într-un comunicat.
 
"Întoarcerea ei va fi primită cu căldură nu doar de familia şi prietenii ei, ci de toţi australienii", se mai arată în declaraţie.
 
Cheng, o fostă prezentatoare de afaceri pentru televiziunea de stat chineză CGTN şi mamă a doi copii, a fost acuzată de furnizarea ilegală de secrete de stat în străinătate, o acuzaţie care poate fi pedepsită cu închisoare de la cinci ani până la închisoare pe viaţă.
 
Cheng se îndrepta spre locul de muncă în dimineaţa zilei de 13 august 2020, când a fost luată de Ministerul Securităţii de Stat din China, potrivit partenerului său Nick Coyle.
 
Beijingul nu a dezvăluit detalii despre acuzaţiile aduse lui Cheng pe parcursul celor trei ani de detenţie, iar instanţa chineză a amânat de mai multe ori pronunţarea verdictului.
 
Eliberarea ei urmează finalizării procesului legal din China, potrivit declaraţiei australiene.
 
La scurt timp după aceea, Ministerul Securităţii de Stat din China a precizat într-o declaraţie că Cheng a fost deportată miercuri, după ce şi-a ispăşit sentinţa.
 

De ce a fost arestată jurnalista

 
Ministerul a susţinut că Cheng a fost abordată de o "organizaţie străină" în mai 2020 şi - încălcând acordul de confidenţialitate pe care l-a semnat cu angajatorul său - a furnizat organizaţiei, prin intermediul telefonului său mobil, secrete de stat pe care le-a cules din munca sa.
 
Acesta a afirmat că Cheng a pledat vinovată şi a fost condamnată la 35 de luni de închisoare.
 
În cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că autorităţile judiciare chineze au audiat cazul lui Cheng şi au pronunţat un verdict în conformitate cu legea şi că i-au "garantat pe deplin" drepturile, inclusiv permiţând vizite consulare.
 
Autorităţile australiene şi-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la detenţia lui Cheng, în contextul în care analiştii au sugerat că legăturile tensionate dintre Canberra şi Beijing ar fi putut impulsiona cazul împotriva ei.
 
Observatorii au criticat, de asemenea, procesul judiciar secret şi cu uşile închise al Chinei în cazul lui Cheng. Sistemul judiciar chinez este cunoscut ca fiind opac, iar rata de condamnare este de peste 99 %.
 
În luna martie a anului trecut, ambasadorului Australiei în China i s-a refuzat intrarea la începutul procesului lui Cheng la Beijing, o mişcare pe care a numit-o "profund îngrijorătoare".
 
Cazurile legate de securitatea naţională sunt de obicei judecate cu uşile închise în China. Dar lipsa de transparenţă în cazul lui Cheng, pe fondul deteriorării relaţiilor dintre China şi Australia, a determinat analiştii să se teamă că acuzaţiile ar putea fi motivate politic.
 
La scurt timp după ce Cheng a fost reţinută, doi jurnalişti australieni care lucrau în China au fugit din ţară după ce autorităţile au încercat să îi interogheze pe motive de securitate naţională, lăsând mass-media din Australia fără niciun jurnalist în China pentru prima dată în aproape 50 de ani.
 
Deşi mai existau câţiva jurnalişti australieni care lucrau în China, toţi sunt angajaţi de companii media din afara Australiei.
 
La briefingul de presă de miercuri, Wang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a fost întrebat dacă relaţiile dintre China şi Australia se vor îmbunătăţi în continuare acum că a fost rezolvat cazul lui Cheng.
 
"O relaţie sănătoasă şi stabilă între China şi Australia serveşte interesele celor două ţări şi este favorabilă păcii şi stabilităţii în regiune şi în lume", a declarat Wang.
 
"China este pregătită să colaboreze cu Australia pentru a promova îmbunătăţirea şi dezvoltarea continuă a relaţiilor dintre cele două ţări pentru îmbunătăţirea situaţiei celor două popoare."
 
În cea mai mare parte a detenţiei lui Cheng, au existat îngrijorări generalizate cu privire la bunăstarea ei. În iunie anul trecut, Coyle a declarat pentru Sky News Australia, afiliat CNN, că Cheng s-a confruntat cu "provocări dificile de sănătate de-a lungul timpului", exacerbate de o dietă inadecvată în închisoare.
 
Într-o scrisoare publicată în luna mai, Coyle a descris faptul că Cheng a petrecut şase luni izolată de lumea exterioară, limitată la acele vizite consulare, care începeau în fiecare lună cu Cheng "fiind condusă înăuntru, legată la ochi şi încătuşată".
 
De atunci, ea a fost plasată cu alte colege de celulă şi i s-a permis accesul la o curte exterioară timp de două ore pe zi, a scris el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici