O navă încărcată cu cereale a plecat dintr-un port ucrainean de la Marea Neagră

O navă încărcată cu cereale a plecat din portul ucrainean Ciornomorsk de la Marea Neagră şi se îndreaptă spre Bosfor, a anunţat vicepremierul Ucrainei, Oleksandr Kubrakov. Vaporul foloseşte, în premieră, un coridor umanitar amenajat de autorităţile ucrainene.

405 afișări
Imaginea articolului O navă încărcată cu cereale a plecat dintr-un port ucrainean de la Marea Neagră

Sursa foto: X / Oleksandr Kubrakov

Nava „Resilient Africa", sub pavilion Palau, a plecat din portul ucrainean, fiind primul transport cu cereale pe Marea Neagră de la ieşirea Rusiei din acordul privind exporturile din Ucraina, potrivit Reuters.

„Nava Resilient Africa, care transportă 3.000 de tone de grâu, a părăsit portul Ciornomorsk şi se îndreaptă spre Bosfor. Aceasta este prima dintre cele două nave care au intrat săptămâna trecută pe Ciornomorsk printr-un coridor temporar pentru navele civile înfiinţate de Marina Ucrainei", a anunţat, pe Facebook, vicepremierul Oleksandr Kubrakov.

O altă navă, care se numeşte „Aroyat", aflată tot sub pavilion Palau, se află în portul ucrainean aşteptând să fie încărcată pentru a pleca. Echipajul celor două nave este format din marinari din Ucraina, Turcia, Azerbaidjan şi Egipt. Navele vor livra cerealele în Egipt şi Israel, potrivit Ministerului Agriculturii din Ucraina.

Luna trecută, Ucraina a anunţat înfiinţarea unui „coridor umanitar" în Marea Neagră pentru a elibera navele blocate în porturile sale de la începutul războiului din februarie 2022 şi pentru a ocoli blocada instituită de ruşi după renunţarea la acordul privind cerealele.

Vapoarele folosesc coridorul care trece pe lângă coasta vestică a Mării Negre, în apropiere de România şi Bulgaria. Acest lucru reprezintă un test al capacităţii Ucrainei de a redeschide rutele de transport maritim într-un moment în care Rusia încearcă să îşi reimpună blocada după ce în iulie a abandonat acordul privind cerealele. În ultimele luni, ruşii au lansat numeroase atacuri cu drone şi rachete asupra infrastructurii portuare din Ucraina, atât de la Marea Neagră, cât şi de la Dunăre.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici