O nouă formă de protest în Turcia: Un "bărbat-statuie" în Piaţa Taksim - FOTO

Un bărbat stătea în picioare, în Piaţa Taksim din Istanbul, fără să vorbească şi fără să se mişte, de mai multe ore, o acţiune paşnică, într-un loc în care autorităţile turce au interzis reuniuni, el intrigând şi fascinând sute de persoane care îl priveau, dar şi poliţia.

13958 afișări
Imaginea articolului O nouă formă de protest în Turcia: Un "bărbat-statuie" în Piaţa Taksim - FOTO

O nouă formă de protest în Turcia: Un "bărbat-statuie" în Piaţa Taksim (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El a venit luni seara şi s-a instalat în mijlocul pieţei, la câţiva zeci de metri de Parcul Gezi. Parcul, locul de unde a pornit o mişcare de contestare a premierului Recep Tayyip Erdogan, este păzit de zeci de poliţişti, în urma operaţiunii dure, sâmbătă seara, a unor unităţi antirevoltă, care au golit-o de mii de manifestanţi cu ajutorul gazelor lacrimogene şi tunurilor cu apă.

După cinci ore, bărbatul se afla în continuare acolo, cu mâinile în buzunare, un rucsac şi sticle cu apă la picioare. El priveşte fix un portret al fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk, instalat pe sediul unui fost centru cultural.

Vestea acţiunii sale s-a propagat cu mare viteză pe reţele de socializare. Pe Twitter apare cu hashtagul #Duranadam, "bărbat-statuie". Sute de persoane au venit să îl vadă.

Autorul acestei acţiuni inedite la Istanbul, care vizează să evite interdicţia de a manifesta şi ocuparea Pieţei Taksim, în urma evacuării Parcului Gezi, se numeşte Erdem Gunduz. Acest coregraf din Istanbul este ajutat de prieteni, care împiedică sute de persoane prezente să se apropie de el şi care îi dau apă.

"Vrem să evităm orice provocare. Trebuie să fie singur în mijlocul pieţei, altfel poliţia, sub pretextul unei reuniuni, va dispersa pe toată lumea", declară Asma, o tânără care încearcă să împingă mulţimea înapoi.

Treptat, un lanţ uman închide un cerc imens în jurul lui. Îndemnurile de a părăsi piaţa se multiplică. Tineri se ceartă, din cauza dezacordului cu privire la strategia de adoptat.

Obiectivul coregrafului este să stea acolo timp de o lună, alternând 24 de ore de imobilitate cu trei ore de odihnă, timp în care va fi înlocuit de unul dintre prietenii săi. Acţiunea sa crează imitatori. O mână de tineri stau în picioare ca el şi privesc fix portretul lui Atatürk.

Însă poliţia decide rapid altceva. Zeci de poliţişti intră în piaţă. "Bărbatul-statuie" poate să plece, protejat de zeci de persoane. Alţii au mai puţin noroc. Aproximativ zece tineri manifestanţi sunt arestaţi de către poliţie, sub obiectivele fotografilor, şi urcaţi într-un vehicul al poliţiei.

După evacuarea Parcului Gezi, sâmbătă seara, manifestanţi au anunţat că este necesar să se reflecteze la "noi mijloace de manifestare" a opoziţiei faţă de şeful Guvernului, după mai bine de două săptămâni de contestare în Parcul Gezi, în Piaţa Taksim şi într-o serie de oraşe din Turcia. Erdem Gunduz poate că a inventat unul.

Gestul său a creat imitatori. Marţi dimineaţa, o tânără i-a luat locul lui Erdem. În picioare, în Piaţa Taksim, ea citeşte o carte, legată la ochi cu o eşarfă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici