O regiune autonomă kurdă a fost creată în nordul Siriei

Grupuri kurde în cooperare cu aliaţi arabi şi creştini au semnat, joi seară, un document de tip constituţional care prevede crearea unei regiuni cu autonomie sporită în nordul Siriei, relatează site-ul agenţiei Associated Press.

5236 afișări
Imaginea articolului O regiune autonomă kurdă a fost creată în nordul Siriei

O regiune autonomă kurdă a fost creată în nordul Siriei (Imagine: Hepta/ Arhiva Foto Mediafax)

Nawaf Khalil, un oficial din cadrul formaţiunii kurde Partidul Uniunii Democrate (PYD), a declarat că documentul a fost aprobat joi, în cadrul unei reuniuni desfăşurate în oraşul Rmeilan, situat în nordul Siriei.

Kurzii sirieni vor administra regiunea autonomă autoproclamată - Kurdistanul sirian.

Multe oraşe şi localităţi rurale din nordul Siriei sunt predominant kurde, arabe şi siriene.

Nu este clar dacă Administraţia Bashar Al-Assad este de acord cu această iniţiativă.

Miliţiile kurde din Siria beneficiază de sprijin politic şi logistic din Occident, participând la lupte împotriva grupurilor teroriste afiliate reţelelor Stat Islamic şi Al-Qaida.

O regiune autonomă kurdă a fost înfiinţată oficial în nord-estul Irakului după intervenţia americană din anul 2003. În contextul conflictelor din Siria şi Irak, nu este exclus ca, pe parcurs, actualele regiuni kurde siriană şi irakiană să unească eforturile pentru a solicita independenţă.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Conform celui mai recent bilanţ estimat de ONU, 270.000 de oameni au murit în acest război. Bilanţul anunţat de organizaţia Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) este de 312.000 de morţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici