O ţară vecină cu Marea Britanie anunţă că va intensifica pregătirile pentru un eventual Brexit fără un acord

Guvernul de la Dublin a anunţat că a intensificat pregătirile pentru posibilitatea ca Marea Britanie să iasă din UE fără un acord, după ce Camera Comunelor de la Londra a respins în mod categoric Acordul Brexit negociat de Cabinetul Theresa May cu liderii europeni.

4507 afișări
Imaginea articolului O ţară vecină cu Marea Britanie anunţă că va intensifica pregătirile pentru un eventual Brexit fără un acord

O ţară vecină cu Marea Britanie anunţă că va intensifica pregătirile pentru posibilitatea unui Brexit fără un acord (Foto: Pixabay)

Irlanda regretă rezultatul votului din Parlamentul britanic, care generează incertitudine în ceea ce priveşte procesul de ieşire al Marii Britanii din Uniunea Europeană şi creşte riscul unui Brexit necontrolat, se afirmă într-un comunicat dat publicităţii marţi seară de Guvernul de la Dublin, citat de postul RTE.

De asemenea, Irlanda solicită Marii Britanii să "stabilească cum îşi propune să procedeze mai departe" pentru a depăşi impasul.

"Vom analiza apoi următorii paşi de luat în urma consultărilor cu partenerii noştri din UE", se mai arată în comunicat.

Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroşi parlamentari britanici. Garanţiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în "serii de negocieri repetate" în următorii ani, se arată în raportul guvernamental de evaluare juridică.

Dublinul a subliniat că poziţia clară a reuniunii Consiliului European din decembrie a fost că acordul de retragere nu este renegociabil.

"Acordul de retragere a fost încheiat, după negocieri ample şi detaliate, ca un compromis echitabil şi echilibrat la o situaţie foarte complicată", se arată în comunicat.

Guvernul de la Dublin a mai comunicat că votul din Camera Comunelor a sporit riscul unui Brexit necontrolat, astfel că Irlanda va continua să intensifice pregătirile pentru un astfel de scenariu.

"Guvernul irlandez recunoaşte, totuşi, că un Brexit necontrolat este un rezultat prost pentru toată lumea, nu în ultimul rând în Irlanda de Nord".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici