Obama a aprobat un acord nuclear civil cu Vietnamul

Preşedintele american Barack Obama a anunţat luni că a aprobat un acord în domeniul nuclear civil cu Vietnamul, o etapă în vederea unei posibile furnizări de reactoare de către Statele Unite pentru fostul lor inamic care are necesităţi mari în domeniul energetic.

229 afișări
Imaginea articolului Obama a aprobat un acord nuclear civil cu Vietnamul

Barack Obama (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Unda verde a preşedintelui american lansează o perioadă de 90 de zile, timp în care Congresul va putea examina acest text. Dacă nu va fi introdusă nicio lege care l-ar putea împiedica, acordul va intra în vigoare.

Conform acestui acord, Hanoi se angajează să nu producă elemente radioactive necesare pentru crearea armelor nucleare şi va adera la criteriile de neproliferare americane.

"Am ajuns la concluzia că implementarea acestui acord va susţine domeniile de Apărare şi securitate ale ambelor state", a declarat Obama într-un memorandum.

Ambele state au semnat la 10 octombrie acest acord-cadru în domeniul nuclear civil în cadrul summitului de la Brunei. Vietnamul, precum a remarcat secretarul de Stat John Kerry, "deţine a doua cea mai mare piaţă din Asia orientală Asie orientale, după China, în termenii energiei nucleare".

Cei doi foşti inamici din perioada războiului din Vietnam şi-au normalizat relaţiile în 1995

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici