Obama: Anunţul comun SUA-China pe tema climatului arată că un acord mondial este posibil

Preşedintele american Barack Obama a apreciat sâmbătă că anunţul comun făcut în cursul acestei săptămâni de Statele Unite şi China cu privire la stabilirea unor noi obiective în privinţa emisiilor de gaze cu efect de seră arată că un acord mondial pe această temă este posibil.

171 afișări
Imaginea articolului Obama: Anunţul comun SUA-China pe tema climatului arată că un acord mondial este posibil

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă Beijingul şi Washingtonul pot să ajungă la un acord pe această temă, atunci şi lumea poate găsi un acord", a declarat Obama într-un discurs ţinut la Brisbane, în Australia, ţara gazdă a summitului G20, în cursul căruia a anunţat o contribuţie a Statelor Unite în valoare de trei miliarde de dolari la Fondul Verde al Naţiunilor Unite pentru climă.

"China şi-a asumat pentru prima oară angajamente, este o etapă istorică", a subliniat el.

China şi Statele Unite, primii doi emiţători de gaze cu efect de seră la nivel mondial, au stabilit miercuri la Beijing noi obiective în acest domeniu, sub presiunea urgenţei unui acord mondial la Conferinţa de la Paris privind încălzirea globală, prevăzută în 2015

China, primul poluator mondial cu gaze cu efect de seră, a adoptat obiectivul unui "vârf la orizontul lui 2030", dar intenţionează să "încerce să-l atingă mai devreme", a anunţat Casa Albă.

La rândul lor, Statele Unite s-au angajat în vederea unei reduceri până în 2025 a emisiilor cu 26-28% faţă de nivelul din 2005.

Este pentru prima dată când China se angajează cu privire la un vârf al emisiilor, adică a anului începând din care acestea vor înceta să mai crească şi din care curba se va inversa.

Aceste anunţuri au fost făcute în timp ce preşedintele american Barack Obama era primit la Beijing de către omologul său chinez Xi Jinping, după ce ambii lideri au particiat cu o zi înainte la Summitul Cooperării Economice Asia-Pacific.

"Nicio ţară nu este la adăpost (de consecinţele schimbărilor climatice), toate ţările trebui să îşi asume responsabilităţi", a afirmat preşedintele american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici