Obama aprobă un acord de cooperare nucleară civilă cu Emiratele Arabe Unite

Preşedintele american, Barack Obama, a aprobat un acord de cooperare nucleară civilă cu Emiratele Arabe Unite şi a decis să-l trimită pentru o ultimă analiză în Congres înainte de a intra în vigoare, a anunţat miercuri Casa Albă.

23 afișări
Imaginea articolului Obama aprobă un acord de cooperare nucleară civilă cu Emiratele Arabe Unite

Obama aprobă un acord de cooperare nucleară civilă cu Emiratele Arabe Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele SUA şi-a dat aprobarea în pofida unui scandal generat recent de difuzarea unei înregistrări video în care un membru al familiei regale a preşedintelui Emiratelor Arabe Unite tortura un bărbat.

Potrivit cotidianului Washington Post, cazul a complicat procesul, înainte de intrarea în vigoare a acordului.

Într-o notă adresată secretarului de Stat şi secretarului pentru Energie şi publicată de Casa Albă, Barack Obama a menţionat că a ajuns la concluzia că acordul va favoriza apărarea şi securitatea comună şi nu reprezintă un "risc iraţional".

Acordul urmează să fie supus unei analize în Congres şi va intra în vigoare după 90 de zile de la sesiune dacă Legislativul american nu va adopta o lege care să se opună documentului.

Acordul permite vânzarea de către Statele Unite de tehnologii şi materiale nucleare acestei monarhii din Golf, exportatoare de petrol şi vecină cu Iranul.

Textul prevede limitarea vânzării de materiale, controale pentru a preveni proliferarea şi interzicerea oricărei activităţi de îmbogăţire sau de retratare a uraniului în Emirate care se angajează să nu folosească materialele fisile în scopuri militare, potrivit Departamentului de Stat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici