Obama declară că reprimarea opoziţiei nu va opri negocierile cu Teheranul

Preşedintele american Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden au declarat la acest sfârşit de săptămână, în interviuri separate, că intensificarea recentă a reprimării liderilor opoziţiei din Iran nu îi va împiedica să negocieze direct cu conducerea ţării, scrie New York Times, în ediţia online.

15 afișări
Imaginea articolului Obama declară că reprimarea opoziţiei nu va opri negocierile cu Teheranul

Obama declară că reprimarea opoziţiei nu va opri negocierile cu Teheranul (Montaj foto)

Într-un interviu desfăşurat cu o zi înainte de plecarea sa la Moscova, Obama a afirmat că are "îngrijorări serioase" privind arestările şi intimidarea liderilor de opoziţie iranieni, dar a insistat, aşa cum a făcut pe tot parcursul crizei iraniene, că această reprimare nu va pune capăt negocierilor cu Guvernul iranian. "Avem unele interese naţionale de securitate fixate, potrivit cărora Iranul nu trebuie să dezvolte arme nucleare, să exporte terorism şi am oferit o cale Iranului să se alăture comunităţii internaţionale", a spus Obama.

Administraţia s-a pregătit pentru două posibilităţi opuse: una în care conducerea iraniană acceptă oferta lui Obama de a discuta, situaţie care ar putea pune Washingtonul în poziţia inconfortabilă de a da credibilitate unui Guvern ale cărui acţiuni au fost criticate de Obama, sau una în care Iranul respinge negocierile. Obama i-a spus în mai premierului israelian Benjamin Netanyahu că, dacă nu există progrese pe tema programului nuclear iranian până la sfârşitul anului, administraţia va lua alte măsuri, inclusiv sancţiuni. Obama a sugerat chiar o perioadă mai scurtă în timpul interviului de sâmbătă. "Va trebui să evaluăm în săptămânile şi lunile viitoare măsura în care ei sunt dispuşi să intre pe acea uşă", a spus el.

Obama a refuzat să vorbească despre pregătiri pentru o linie mai dură, dar a afirmat că Statele Unite au în prezent o mai mare putere de presiune asupra Iranului, pentru că a reuşit să determine "ţări ca Rusia şi China să ia aceste subiecte în serios", adăugând că ambele au aprobat sancţiuni mai severe împotriva Coreei de Nord.

În interviul de sâmbătă, Obama a părut să recunoască faptul că administraţia încerca încă să găsească strategia adecvată pentru a opri naţiunile să obţină capacitate de producere a armelor nucleare. "Cred că nici o administraţie din ultimul deceniu nu a avut reţeta perfectă pentru a descuraja Coreea de Nord sau Iranul să dezvolte arme nucleare", a spus el. "Ştim că o să fie o muncă grea", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici